-
«1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«Madde 516 - Yürürlükteki kanunun 463 üncü maddesini karşılamaktadır.
Arılaştırılmak suretiyle yeniden kaleme alınmıştır. Yürürlükteki ikinci cümlede yer alan «Terekenin tamamı veya şayi bir cüz’ünü almak üzere» ifadesi yerine «mirasın tamamını veya belli bir oranını almasını içeren» demek suretiyle, terekede tek varlık olan belli bir malın vasiyet edilmesi hâlinde, somut olayın özelliğine göre bu tasarrufun gerektiğinde mirasçı atama (nasbı) olarak yorumlanabilmesi olanağı getirilmiştir.»
-
«1984 Tasarısı»ndaki Gerekçe
‘Madde 440 - Madde, yürürlükteki kanunun 463. maddesini karşılamaktadır. Bu maddede deyimler önceki maddelere uyum sağlayacak şekilde değiştirilmiştir. «Nasp» yerine «ata-ma» ve «şayi bir cüz’ü» yerine «belli bir oranı» deyimleri kullanılmıştır.
İkinci fıkra, birinci fıkra ile uyumlu hale getirilmiş ve fıkranın anlamını daha iyi açıklayacak bir ifadeye yer veril-miştir.’:
«C. Mirasçı atama
Madde 440 - Mirasbırakan, mirasının tamamı veya belli bir oranı için bir veya birden çok kimseyi mirasçı atayabilir.
Bir kişinin mirasın tamamını veya belli bir oranını almasını öngören her tasarruf mirasçı atanması sayılır.»
-
«1971 Tasarısı»ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uydurulmuş, ifade sadeleştirilmşitir. Ez cümle, çok eskimiş bir Arap-ça terim olan «Nasb» kelimesi yerine «atanma» ve «cüz’î şâyi» terimi yerine de «oranlı bölüm» denilmiştir. Çünkü bundan maksat 1/2, 1/3, 1/5 v.s. gibi oranlı bir parçadır. Esasen bu terim hukuk öğretiminde ve doktrinde kullanılmakta ve yeni kuşaklar tarafından kolayca anlaşılmaktadır. İkinci fıkradaki «....almak üzere bir şahsı tayin eden her tasarruf» deyimi karışıklığa meydan verebileceğinden değiştirilip bunun yerine «bir kimsenin, bir mirası .... almasını öngören her tasarruf» deyimi konulmuştur.
2) Biçim değişikliği: Bu madde, iki ayrı kuralı kapsadığından, İsviçre aslında olduğu gibi iki bağımsız fıkra durumuna konulmuştur.
3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:
«C. Mirasçı atanması
Madde 463 - Mirasbırakan, mirasın tamamını veya oranlı bir bölümünü almak üzere bir veya birkaç kimseyi mirasçı ataya-bilir.
Bir kimsenin bir mirası tam veya oranlı bölüm olarak almasını öngören her tasarruf, mirasçı atanması demektir.»