• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 181- Maddenin birinci fıkrası yürürlükteki 146 ncı maddenin ikinci fıkrasını karşılamaktadır. Bu fıkraya; eşlerin boşanma hâlinde ölüme bağlı tasarruflardan doğan hakları da kaybetmesi, yapılan ölüme bağlı tasarrufta bunun aksinin kararlaştırılmamış olması şartına bağlanmıştır.

    Maddenin ikinci fıkrasında, boşanma davası devam ederken, davacı eşin ölümü hâlinde, davalının buna rağmen mirasçı olabilmesi belli koşullar altında engellenmektedir. Buna göre davacı eşin ölümü hâlinde, mirasçılardan herhangi birinin davayı devam ettirmesi ve iddia edilen boşanma sebebinde davalının kusurlu olduğunun sabit olması hâlinde davalı eş birinci fıkra hükmünde olduğu gibi davacıya mirasçı olamayacaktır. Davacı eşin ölümü hâlinde evlilik kendiliğinden son bulur. Bu nedenle davacının ölümüne rağmen, mirasçılardan birinin devam ettirdiği bu dava, eşlerin boşanmasına yönelik olmayacak, devam edilen davada, boşanmada davalının kusurlu olup olmadığı karara bağlanacaktır. Bir başka ifadeyle bu durumda devam edilen dava, boşanmada hangi eşin kusurlu olduğunun saptanmasına yönelik olacaktır. Bu durum özellikle zina, hayata kast, pek kötü davranış, haysiyetsiz hayat sürme sebeplerinden biriyle açılan boşanma davasında, davacının ölümü hâlinde, bu eylemlerde bulunan kusurlu davalı eşin buna rağmen mirasçı olabilmesi konusunda haksız ve adaletsiz sonuçların doğ-masına da neden olabilecektir. İşte bu haksız durumların önlenmesi amacıyla maddenin ikinci fıkrası kaleme alınmıştır."



  • 1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    ‘Madde 143- Madde, yürürlükteki Kanunun 146. madde-sinin ikinci fıkrasını karşılamaktadır. Boşanma hâlinde eşlerin miras haklarının ayrı bir konu teşkil ettiği dikkate alınarak yürürlükteki Kanunun 146. maddesinin ikinci fıkrası burada ayrı bir madde olarak düzenlenmiştir.’:

    VII. Miras hakları

    Madde 143- Boşanan eşler bu sıfatla birbirlerinin kanunî mirasçısı olamazlar ve boşanmadan önce yapılmış ölüme bağlı tasarruflarla kendilerine sağlanan hakları aksi tasarruftan anlaşılmadıkça kaybederler.


  • 1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    ‘Maddenin üçüncü fıkrası, boşanan eşlerin birbirine (bu sıfatla) yani karı koca sıfatıyla mirasçı olamayacakları şeklinde açıklanmıştır. Çünkü onlar mesela aralarında kan hısımlığı varsa, bu sıfatla birbirine mirasçı olabilirler. Boşanma onların bu mirasçılığına dokunmaz.’:

    “Madde 146/III- Boşanan eşler bu sıfatla birbirinin kanu-ni mirasçısı olamazlar ve mal yönetimi sözleşmesiyle veya  bo-şanmadan önce yapılmış ölüme bağlı tasarruflarla kendilerine sağlanan hakları kaybederler.”