• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 317 - Bu ve bunu takip eden iki maddede, evlât edinme işleminin iptali düzenlenmektedir. Madde, İsviçre Medenî Kanunu 269 uncu maddesinin birinci fıkrasından alınmıştır. Buna göre, evlât edinmede rızası alınması gereken kişilerin rızası yasal sebep bulunmaksızın alınmamışsa, bu kişiler iptal davası açabilirler. Ancak iptal evlâtlığın menfaatini ciddî biçimde zedeleyecekse, iptal davası açılamaz.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 244 - Madde, yürürlükteki Kanunun 258. maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki metinde evlâtlık mukave- lesinin her iki tarafın rızası ile kaldırılması «evlâtlık mukavelesi hakkındaki kaidelere riayet şartı»na bağlı tutulmuştur. Ta-sarıda ise, iki tarafın hâkimden evlâtlık bağının kaldırılmasını istemesi yeterli görülmüştür. Ayrıca resmî senet düzenlemek ve eşten muvafakat almak söz konusu olmayacaktır. Bunun dışında hüküm değişikliği yoktur.’:

     

    «D. Evlatlık bağının kaldırılması

    Madde 244 - Evlatlık bağı, haklı sebeplerin bulunması hâlinde, evlatlığın, mirasdan çıkarmayı gerektiren bir sebep varsa evlât edinenin istemi üzerine hâkim tarafından kaldırılır.

    İki tarafın istemesi halinde de evlatlık bağı, hâkimin kararı ile kaldırılır.

    Evlatlık-bağının kaldırılması geçmişe etkili değildir.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir. Özellikle maddenin ikinci fıkrasındaki (muhik) kelimesi yerine dördüncü ve 246 ncı maddelerin gerek-çelerinde açıklanan sebeplerle (önemli) terimi konulmuştur.

    2) Biçim değişikliği: Madde aslında olduğu gibi, üç müsta-kil fıkra durumuna getirilmiştir.

    3) Hüküm değişikliği: Bu maddede kural değişikliği olmamakla beraber ikinci fıkradaki (hakim)’in asliye mahkemesi olduğu açıklanmış ve (kat’idir) kelimesi yerine de (ayni kimseler arasında yeniden evlâtlık bağlantısı kurulamıyacağı belirtil-miştir).’:

    «D. Kaldırılması.

    Madde 258 - Evlâtlık bağlantısı, kurulmasına ilişkin ku-rallara uyulmak şartıyla, her zaman taraflarca kaldırılabilir.

    Evlâtlık bağlantısı, önemli sebeplerin varlığı halinde ev-lâtlığın; mirasçılıktan çıkarma sebeplerinden birinin varlığı halinde ise evlâdedinenin istemi üzerine asliye mahkemesince kaldırılır.

    Kaldırma ister anlaşma, ister mahkeme kararı ile olsun, evlâdedinmenin geleceğe ait bütün sonuçlarını ortadan kaldırır ve ayni kimseler arasında yeniden evlâtlık bağlantısı kurulamaz.»