• Adalet Komisyonu Gerekçesi

     «Tasarının 33 üncü maddesinin son fıkrasındaki “bir yıl” olan duyuru süresinin çok uzun olduğu, özellikle deprem sırasında birçok gaip kişi bulunduğu düşünülerek bu süre “altı ay”a indirilmiştir.»


  • “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    «Madde 33– Yürürlükteki Kanunun 32 nci maddesini karşılamaktadır.

    Maddenin ifadesi arılaştırılmak suretiyle yürürlükteki maddeden aynen alınmıştır. Maddede ‘gaip hakkında’ deyimi ‘gaipliğine karar verilecek kişi hakkında’ şeklinde değiştirilmiştir. Zira ‘gaiplik’ gaipliğine karar verilecek kişi hakkındaki kurumun adıdır. Gaiplik kararı, bu kişiler hakkında verilen karardır.»


  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    ‘Madde 33– Madde, yürürlükteki Kanunun 32. maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki metin esas alınmakla beraber birinci fıkrada, son haberin mutlaka kaybolandan gelmesi zo-runluluğu bulunmadığı gözönünde tutularak «kaybolana ilişkin son haber» deyimi kullanılmıştır.’:

    «2. Yargılama usulü

    Madde 33– Kayıplık kararı istenebilmesi için, ölüm teh-likesinden başlayarak en az bir yıl veya kaybolana ilişkin son haber üzerinden beş yıl geçmiş olması gerekir.

    Mahkeme, kaybolan hakkında bilgisi bulunan kimseleri, belirli bir sürede bilgi vermeleri için, usulüne göre yapılan ilanla çağırır.

    Bu süre, ilk ilanın yapıldığı günden başlayarak en az bir yıldır.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddeye uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği, yoktur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

    «2. Yargılama usulü.

    Madde 32– Yitiklik kararı istenebilmesi için, ölüm tehlike-sinden en az bir yıl veya yitiğin son haberi üzerinden beş yıl geçmiş olması gerekir.

    Mahkeme, yitik hakkında bilgisi olan kimseleri, belirli bir sürede bilgi vermeleri için, usulüne göre ilan edilen bir bildiri ile çağırır; bu süre ilk ilanın yapıldığı günden başlayarak en az bir yıldır.»