• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 998 - Yürürlükteki kanunun 911 inci maddesini karşılamaktadır.

    Yürürlükteki madde, tapu siciline ‘gayrimenkul’ olarak kaydedilecekler arasında ‘madenler’i öngörmektedir. Ülkemizde madenler, 6309 sayılı Maden Kanunu ile özel mülkiyet konusu olmaktan çıkarılmış ve Medeni Kanun dışında ayrı bir rejime tâbi tutulmuştur. Bu nedenle maddede madenlere yer verilme-miştir. Buna karşılık 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu, kat mülkiyeti kütüğünde ayrı sayfalara kaydedilmesini ve böylelikle ayrı sayfaya kaydedilen her bağımsız bölümün ayrı bir taşınmaz niteliğini kazanmasını kabul etmiş bulunmaktadır. (Kat Mülkiyeti Kanunu, m. 13, f.4). Bu nedenle maddede, tapu siciline taşınmaz olarak kaydedilecekler arasında ‘kat mülkiyetine konu olan bağımsız bölümler’ de alınmış, son fıkra bunların taşınmaz olarak kaydedilmesinin kat mülkiyetini düzenleyen özel kanuna tâbi olacağını belirtmektedir.

    Üçüncü fıkrada bağımsız ve sürekli hakların taşınmaz olarak kaydedilmesi-nin kat mülkiyetini düzenleyen özel kanuna tâbi olacağını belirtmektedir.

    Üçüncü fıkrada bağımsız ve sürekli hakların taşınmaz olarak kaydedilmesi için süreklilik şartının ne zaman gerçekleşmiş sayılacağı belirtilmiştir. İsviçre’de bu konu Tapu Sicili Tüzüğünde düzenlenmiştir. Ülkemizde Tapu Sicili Tüzüğüne bu kaydın konulması ihmal edilmiş, ancak 3678 sayılı kanunla yürürlükteki kanunun 751 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklik sonucu, üst hakkının, en az yirmi yıl için tesis edilmişse sürekli sayılacağı, hükme bağlanmıştır. Konunun bütün bağımsız ve bu hükümde sürenin kaynak kanunda olduğu gibi ozut yıl olarak belirlenmesi uygun görülmüştür.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 916 - Madde, yürürlükteki kanunun 911. madde-sini karşılamaktadır. Yürürlükteki kanun, tapu siciline “gayrimenkul” olarak kaydedilecekler arasında “madenleri” öngörmektedir. Memleketimizde madenler 6309 sayılı kanunla özel mülkiyet konusu olmaktan çıkarılmış ve Medeni Kanun dışında ayrı bir rejime tâbi tutulmuştur. Bu sebeple tasarıda madenlere yer verilmemiştir. Buna mukabil 634 sayılı kanun, kat mülkiyetine tâbi bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütüğünde ayrı sahifelere kaydedilmesini ve böylece ayrı sahifeye kaydedilen her bağımsız bölümün ayrı bir taşınmaz niteliği kazandığını kabul etmiş bulunmaktadır (Kat Mülkiyeti Kanunu, madde 13 fıkra 4). Bu sebeple tasarıda, kütüğe taşınmaz olarak kaydedilecekler arasına “kat mülkiyetine konu olan bağım bölümler” alınmıştır. Son fıkra, bunların taşınmaz olarak kaydının kat mülkiyetini düzenleyen özel kanuna tâbi olacağını belirtmektedir.

    Diğer taraftan, üçüncü fıkraya konulan hükümle bağımsız ve devamlı hakların taşınmaz olarak kaydedilmesi için de-vamlılık şartının ne zaman gerçekleşmiş sayılacağı belirtilmiş-tir. İsviçre’de bu esas Tapu Sicili Tüzüğünde yer almaktadır. Memleketimizde Tapu Sicili Nizamnamesine bu kaydın konulması ihmal edilmiş, müddeti muayyen olsun olmasın kayıt yapı-labileceği belirtilmiştir. Bu durumda çok kısa bir süre için tesis edilmiş bir irtifak dahi devamlı hak sayılacaktır. Tasarıya konulan hüküm bu aksaklığı gidermeye yöneliktir.’:

    2. Taşınmazların kaydedilmesi

    a. Kaydedilecek taşınmazlar

    Madde 916 - Tapu kütüğüne taşınmaz olarak şunlar kaydedilir:

    1. Arazi,

    2. Taşınmazlar üzerindeki bağımsız ve devamlı haklar,

    3. Kat mülkiyetine konu olan bağımsız bölümler.

    Arazinin tapulanması özel kanun hükümlerine tâbidir.

    Bağımsız ve devamlı hakların kaydedilmesi için gerekli şartlar ve usul tüzükle belirlenir. Devamlılık şartının gerçekleşmesi için hakkın süresiz veya en az otuz yıl süreli olması gerekir.

    Kat mülkiyetine konu olan bağımsız bölümlerin taşınmaz olarak kaydı özel kanun hükümlerine tâbidir.


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Bu madde tescil gerekliliğini belirttiği için kenar başlık ona göre değiştirilmiş ve ikinci kenar başlık kısaltılarak (konuları) biçimine konulmuştur. Yani hangi hu-susların tapu kütüğünde gösterileceği bu maddede belirtildiğinden kenar başlıklar maddenin kapsamını ifade edecek şekle konulmuştur.

    2) Biçim değişikliği: Bu maddede birinci fıkranın (üç) numaralı bendini teşkil eden (madenler) in durumu, ayrı bir fıkra halinde maddenin sonucuna eklenmiş, onun yerine (kat mülkiyetine konu olan bağımsız bölümler) konulmuş olduğundan, maddenin biçimi ona göre değişmiştir.

    3) Hüküm değişikliği: Maddede yapılan önemli iki kural değişikliğinden birisi Kat Mülkiyeti Kanununa göre mülkiyet konusu olan bağımsız bölümlerin bu maddeye eklenmesi; ikincisi de madenler hakkında yeniden kaleme alınan son fıkradır. Çünkü madenler, Maden Kanunu ile ayrı bir düzene ve maden kütüğüne tescil edildiklerinden, Medeni Kanunun düzenleme alanı dışına çıkmıştır; işte bu nedenle 911 inci maddenin son fıkrasında bu konuda özel yasa kurallarına, yani esas itibariyle, Maden Kanunu hükümlerine yollama yapılmakla yetinilmiş bulunmaktadır.’:

     

    2. Tescil gerekliliği

    a) Konuları

    Madde 911 - Aşağıdaki şeyler tapu kütüğüne, taşınmaz olarak, tescil edilir:

    1- Toprak

    2- Özel yasaya göre kat mülkiyetine konu olan bağımsız bölümler

    3- Taşınmazlar üzerindeki bağımsız ve sürekli haklar

    Kat mülkiyetinin ve bağımsız ve sürekli hakların tescil tarzı, Kat Mülkiyeti Kanunu ve Tapu Kütüğü Tüzüğü ile belirtilir.

    Madenler özel yasa kurallarına göre kütüğe geçirilir.”