-
“1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe
“Madde 806 - Yürürlükteki kanunun 730 uncu maddesini karşılamaktadır.
Hüküm değişikliği yoktur. Ancak, hükmün daha iyi anlaşılabilmesini sağlamak üzere, yürürlükteki metinde yer alan ve anılan karışıklıklarına yol açan ‘zata mahsus olmıyan’ ibaresi maddeye alınmamıştır. Yürürlükteki metnin bu ibaresi, intifa hakkının kişisel hak olma niteliğiyle bağdaşmamakta ve sanki kişiye bağlı olmayan intifa haklarının var olabileceği gibi yanlış bir düşünceye yol açabilmektedir. Zaten burada düzenlenen husus, intifa hakkının kişisel hak olma özelliği değil, intifa hakkı çerçevesinde malın kullanılmasıdır. Böylece maddede, intifa hakkı konusu malın kullanılmasının bir başkasına devrinin mümkün olup olmadığı olumlu yönde çözümlenmiş olmaktadır. Maddede, ‘zata mahsus’ deyimi yerine, ‘sözleşmede aksine hüküm yoksa veya durum ve koşullardan hak sahibin-ce şahsen kullanılması gerektiği anlaşılmıyorsa’ açıklaması yapılmıştır.”
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 724 - Madde, yürürlükteki kanunun 730. madde-sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur. Ancak, hükmün daha iyi anlaşılabilmesini sağlamak üzere, yürürlükteki metinde yer alan ve anlam karışıklıklarına yol açan “zata mah-sus olmayan” deyimi tasarıya alınmamıştır. Gerçekten bu de-yim, intifa hakkının kişisel niteliği ile bağdaşmamakta ve kişiye bağlı olmayan intifa haklarının var olabileceği gibi yanlış bir dü-şünceye yol açabilmektedir. Esasında madde, intifa hakkının kişisel özelliğini değil, fakat intifa hakkı çerçevesinde malın kullanılmasını düzenlemektedir. Nitekim burada çözümlenme-ğe çalışılan sorun, intifa hakkına konu olan malın kullanılma- sının bir başkasına devrinin mümkün olup olmadığıdır. Madde-de, “zata mahsus” deyimi yerine, “sözleşmeden veya işin nite-liğinden aksi anlaşılmadıkça” ibaresi kullanılmıştır.’:
“d. Hakkın kullanılmasının devri
Madde 724 - Sözleşmeden veya işin niteliğinden aksi an- laşılmadıkça intifa hakkının kullanılması başkasına devredi-lebilir.
Bu takdirde malik, haklarını, devralana karşı doğrudan doğruya ileri sürebilir.”
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir.
2) Biçim değişikliği, yoktur.
3) Hüküm değişikliği: Bu maddede sözkonusu olan husus doğrudan doğruya yararlanım hakkının kendisi olmayıp, bu hakkın kullanılmasının başkasına geçirilmesidir. Bu nokta bu-gün yürürlükte bulunan metinde belirtilmemiş olduğundan ön tasarıda bu önemli nokta açıkça ifadeye bağlanmıştır.’:
“d) Geçirilebilmesi
Madde 730 - Yararlanım hakkı, kişiye sıkı suretle bağlı haklardan değilse, bu hakkın kullanılması başkasına geçirilebilir.
Malik, haklarını, yararlanımın kullanılmasını devrala-na karşı doğrudan doğruya ileri sürebilir.”