-
“1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe
«Madde 461 - Yürürlükteki Kanunun 404 üncü maddesini karşılamaktadır.
Sadece “Sulh mahkemesi” deyimi yerine “vesayet makamı”, “asliye mahkemesi” deyimi yerine de “denetim makamı” deyimleri kullanılmıştır. Hüküm değişikliği yoktur.»
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 385 - Madde, yürürlükteki Kanunun 404. maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki metindeki “sulh mahkemesi” deyimi yerine “sulh hâkimi” deyimi; “mahkemeyi asliye” deyimi yerine “asliye hâkimi” deyimi konulmuştur. Hüküm değişikliği yoktur.’:
“A. Şikayet ve itiraz
Madde 385 - Ayırım gücüne sahip olan vesayet altındaki kişi ve her ilgili, vasinin eylem ve işlemlerine karşı sulh hâkimine şikayette bulunabilir.
Sulh hâkiminin kararlarına karşı tebliğ gününden baş-layarak on gün içinde asliye hâkimine itiraz edilebilir.”
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere uydurulmuş, 276 ve 347 nci maddelerin gerekçelerinde gösterilen sebeplerle bu üçüncü ayırımın başlığında (vasilik katları), metninde ise (vasilik makamı) ve (denetim makamı) terimleri kullanılmıştır. Bundan başka maddenin kenar başlığındaki ve birinci fıkranın metnindeki (şikâyet) tabirleri yerine, ikinci fıkradaki (itiraz) tabiri konularak maddenin içinde terim birliği sağlanmış ve madde İsviçre aslına da uygun bir duruma getirilmiştir. Bundan başka üçüncü ayırımın başlığındaki (vesayet dairelerinin müdahale hakları) kelimeleri yerine (vasilik katlarının görevleri) denilmiştir. Zira burada vasilik katlarının müdahalelerinden ziyade, vasi ile ve bu katların kendi aralarında olan işbirliği, daha doğrusu vasilik katlarının görevleri bahis konusudur. Ni-tekim İsviçre Medenî Kanununda bu faslın başlığı, Almanca metinde (İşbirliği) Fransızca ve İtalyanca metinlerde ise (görev-leri) şeklindedir ki, Türkçe ifadeye göre (görevleri) terimi daha uygundur.
2) Biçim değişikliği, yoktur. Madde, yürürlükteki metinde olduğu gibi iki fıkra halindedir.
3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:
“A. İtiraz.
Madde 404 - Sezgin olan vesayetli ve ilgisi olan herkes, vasinin işlemlerine karşı vasilik makamına itirazda buluna-bilir.
Vasilik makamının kararlarına karşı da, tebliğinden baş-lıyarak on gün içinde denetim makamına itirazda bulunula-bilir.”