-
“1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe
«Madde 453 - Yürürlükteki Kanunun 396 ncı maddesini karşılamaktadır. Sadece ”sulh mahkemesi" deyimi yerine “vesayet makamı” deyimi kullanılmıştır.»
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 377 - Madde, yürürlükteki Kanunun 396. maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki metindeki “sulh mahkemesi” deyimi yerine “sulh hâkimi” deyimi konulmuştur. Hü-küm değişikliği yoktur.’:
“5. Meslek ve sanat
Madde 377 - Vesayet altındaki kişiye sulh hâkimi tarafından bir meslek veya sanatın yürütülmesi için açık veya örtülü olarak izin verilmiş ise, o kişi bununla ilgili olağan bütün işlemleri yapmağa yetkilidir ve bu tür işlemlerden dolayı bütün malvarlığı ile sorumludur.”
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere ve Ana-yasa’ya uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir. özellikle maddedeki (zarar ve ziyandan) yerine (tabii gereklerinden); (her tasarrufu) yerine (bütün hukukî işlemleri); (bütün servetiyle) yerine (bütün malvarlığıyla) terimleri konularak maddeler arasındaki terim birliği sağlanmış ve ayrıca vesayet-linin bağımsız olarak işlem yapabileceği hususu (kendi başına) kelimelerinin eklenmesiyle belirtilmiştir.
2) Biçim değişikliği, yoktur; madde, yürürlükteki metinde olduğu gibi bir tek fıkradan ibarettir.
3) hüküm değişikliği, yoktur.’:
“5. Meslek ve sanatla uğraşma.
Madde 396 - Kendi başına bir meslek veya san’atta çalış-masına vasilik makamınca açık veya üstü kapalı olarak izin verilen vesayetli, bu işin tabii gereklerinden olan bütün hukukî işlemleri kendi başına yapabilir ve bu işlemler için bütün malvarlığı ile sorumlu olur.”