-
“1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe
“Madde 396 - Bu madde ile başlayan vesayet konusunda yürürlükteki kanunun sistemi esas itibarıyla korunduğu gibi kurumla ilgili terimlere, çok alışılmış ve yerleşmiş olmaları sebebiyle aynen yer verilmiştir. Özellikle vesayet, vasi, vesayet makamı aile vesayeti, aile meclisi, kayyım terimleri aynen korunmuş, sadece ”kanunî müşavir" yerine “yasal danışman” deyimi kullanılmıştır. Buna karşılık “vesayet teşkilâtı” deyimi yerine “vesayet örgütleri”, “vesayet uzuvları” yerine “vesayet organları” ve “vesayet daireleri” yerine de “vesayet makamları” deyimleri kabul olunmuştur. Madde, yürürlükteki kanunun 346 ıncı maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki kanunda olduğu gibi, “vesayet organları”nın vesayet makamları ile vasi ve kayyımlardan oluştuğu belirtilmiştir."
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 327 - Bu madde ile başlayan vesayet konusunda yürürlükteki kanunun sistemi esas itibariyle muhafaza olunduğu gibi müessese ile ilgili terimlere, çok alışılmış ve yerleşmiş olmaları sebebiyle Tasarıda aynen yer verilmiştir. Özellikle vesayet, vasi, vesayet makamı, aile vesayeti, aile meclisi, kayyım deyimleri aynen muhafaza edilmiş, sadece kanunî müşavir ye-rine kanunî danışman deyimi kullanılmıştır. Buna karşılık “vesayet teşkilât” deyimi yerine “vesayet örgütleri”, “vesayet uzuv-ları” yerine “vesayet organları” ve “velayet daireleri” yerine de “vesayet makamları” terimleri kabul olunmuştur. Madde, yü-rürlükteki kanunun 346.maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki kanunda olduğu gibi, “vesayet organları”nın vesayet ma-kamlarıyla vasi ve kayyımlardan oluştuğu belirtilmiştir.’:
“A. Genel olarak
Madde 327 - Vesayet organları, vesayet makamları ile vasi ve kayyımlardır.“
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
Genel gerekçe:
Medenî Kanunun Aile Hukuku Kitabının son kısmı olan bu üçüncü kısım vasîlik hukukunu düzenlemektedir. (Vesayet) kelimesi koyu Arapça olduğu gibi, halk dilinde de (benim üze-rimde “vesayet” mi kurmak istiyorsun) cümlesinde olduğu gibi bir egemenlik, tahakküm anlamına da kullanıldığından, bunun Türkçeleştirilmiş şekli olan (vasîlik) kelimesi tercih edilmiştir. (Merci) yerine de dilimizde yerleşmiş olan (kat) terimi tercih olunmuştur. (Organ) yerine (örgen) teriminin neden tercih edil-diği yukarıda 47 nci maddenin gerekçesinde belirtildiği için burada ayrıca açıklanmasına lüzum görülmemiştir.
‘1) Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir. Özellikle İsviçre aslının Almanca ve İtalyanca metinleri gözönünde bulundurularak ifa-denin sadeleştirilmesi yoluna gidilmiş (vesayet daireleri) tabiri yerine (vasilik katları) terimi konulmuştur; zira (daire) kelimesi genel bir deyim olup (hükümet daireleri, temyiz daireleri) gibi çeşitli yerlerde ve çeşitli anlamlarda kullanılmaktadır. Oysa bu maddede maksat böyle bir (daire) olmayıp, vesayet işlerine bakan katların (mercilerin) saptanması bahis konusu olduğundan, dilimize yerleşmiş bulunan (kat) deyimi alınmıştır. Şunu da özellikle not etmek gerekir ki, aile vasîliğindeki (aile kurulu) da, genel anlamında, bir (vasîlik katı) dır. Nitekim (B) başlığını taşıyan 347 nci maddeden sonraki maddele hem kamu vasîliğindeki, hem aile vasîliğindeki katları belirtmektedir. Aile vasî-liğindeki (aile kurulu) na yürürlükteki metinde (vesayet dairesi) denilmediği halde, bunun (bir vesayet katı) olduğunda şüphe yoktur ve esasen böyle olması yasa gereğidir. Bu bakımdan (daire) kelimesi kaldırılarak (vasîlik katları) teriminin konulması zorunlu görülmüştür. Yukarıda belirtildiği gibi (uzuv) veya (organ) terimlerinin karşılığı olarak (örgen) terimi 47 nci maddenin gerekçesinde gösterilen sebeplerle, yasaya konulmuştur.’:
“A. Genel olarak.
Madde 346 - Vasîlik örgenleri şunlardır: Vasîlik katları, vasî ve kayyım."