-
«1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«Madde 682 - Yürürlükteki kanunun 617 nci maddesini karşılamaktadır.
Madde İsviçre Medenî Kanununun 640 ıncı maddesinde olduğu gibi üç fıkra hâline getirilmiştir. Kenar başlığıyla birlikte arılaştırılmak suretiyle yeniden kaleme alınmıştır. Hüküm değişikliği yoktur.»
-
«1984 Tasarısı»ndaki Gerekçe:
‘Madde 605 - Madde, yürürlükteki kanunun 617. madde-sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur. Madde, kaynak İsviçre Medenî Kanununun 640. maddesine uygun olarak üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir.’:
«II. Birlikte mirasçılara rücu
Madde 605 - Taksim sözleşmesinde ödenmesi kendisine yükletilmemiş olan bir tereke borcunu veya üzerine aldığı miktardan fazlasını ödeyen mirasçı, diğer mirasçılara rücu edebilir.
Rücu hakkı ilk olarak, ödenmiş olan borcu paylaşma sözleşmesi ile üstlenmiş bulunan mirasçıya karşı kullanılır.
Diğer hallerde, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, miras-çılardan her biri terekedeki borçları miras payı oranında ödemekle yükümlüdür.»
-
«1971 Tasarısı»ndaki Gerekçe:
‘1) Terim ve ifade: Maddenin son fıkrasında yapılan dü-zeltme ile, sorumluluğun genel olarak kalıtın borcuna karşı olmadığı ancak bir mirasçı tarafından ödenmiş olan borca münhasır bulunduğu belirtilmiş, ifade sadeleştirilmiş, terimler yu-karıki maddelere uygun duruma getirilmiştir.
2) Biçim değişikliği: Şimdiki metinde bir tek fıkra durumunda olan bu madde, İsviçre aslında olduğu gibi, üç müstakil fıkra haline konulmuştur; zira birbirinden ayrı üç kuralı kapsamaktadır.
3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:
«II. Öteki mirasçılara rücu hakkı
Madde 617 - Mirasçılardan biri paylaşma sırasında, öden- mesi kendisine yükletilmemiş olan bir borcu veya bir borcun yüklenmiş olduğu miktarından daha çoğunu öderse, öteki mirasçılara rücu hakkına sahip olur.
Bu rücu hakkı, ilkönce, o borcu paylaşma yapılırken üze-rine almış olan mirasçıya karşı kullanılır.
Rücu konusunda başka türlü bir anlaşma yoksa, mirasçılardan herbiri, ödenen borçtan, kendisine düşen miras payı oranında sorumlu olur.»