-
«1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«Madde 265 - Madde İsviçre Medenî Kanununun 230 uncu maddesinden aynen alınmıştır.
Maddede mal ortaklığı rejiminde eşlerden herbirinin diğerinin rızası olmaksızın, eşlerin ortaklık mallarına girecek olan bir mirası reddetmesini yasaklamıştır. Aynı şekilde böyle bir tereke borca batıksa, yasa gereği reddedilmiş sayılan bu terekenin, diğer eşin rızası olmaksızın kabul edilemeyeceği de ön-görülmüştür.
Böyle bir mirasın kabulü ya da reddi konusunda diğer eşin rızasının alınmasının mümkün olmaması veya eşin böyle bir rızayı haklı sebep olmaksızın vermemesi hâlinde, eşin, yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki mahkemeden, diğer eşin rızasının yerine geçmek üzere karar alabilmesi kabul edilmiştir.»
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:
‘Madde 207 - Madde, yürürlükteki Kanunun 214. maddesini karşılamaktadır.
Eşlerden birine kalan mirasın mutlaka ortaklığa girmesi zorunlu değildir. Mirasbırakan kendi idaresiyle, eşe kalan mirasın ortaklığa girmeyeceğini öngörebileceği gibi, eşler bu hu-susu mal rejimi sözleşmesiyle de kararlaştırabilirler. Yürürlükteki hükümde ortaklığa girsin girmesin her türlü mirasın reddinde diğer eşin de rızası arandığı hâlde, tasarıda, diğer eşin rızası sadece ortaklığa girecek mirası reddetmek açısından aranmaktadır.
Ayrıca yürürlükteki maddede borca batık bir mirasın bir eş tarafından kabul edilmesini engelleyecek bir hüküm yoktur. Ortaklığa dahil olacak borca batık bir mirasın, ortaklığı tehli-keye sokabileceği düşünülerek bunun kabul edilmesinde de diğer eşin rızası aranmıştır.
İkinci fıkrada ise, yalnız rızanın verilmemesinin haklı bir sebebe dayanmaması hâlinde değil, diğer eşin ortada bulunmaması yüzünden gerekli rızanın alınamaması hallerinde de hâkime başvurulabileceği kabul edilmiştir.’:
«IV. Mirasın reddi veya kabulü
Madde 207 - Eşlerden biri, diğerinin rızası olmaksızın ortaklığa girecek bir mirası reddedemiyeceği gibi borca batık bir mirası da kabul edemez.
Bu rızanın alınması mümkün olmazsa veya rızanın verilmemesi haklı sebebe dayanmıyorsa, mirasçı eş sulh hâkimine başvurabilir.»
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:
‘1) Terimler öteki maddelere uygun bir duruma geti-rilmiş, ifade sadeleştirilmiştir.
2) Biçim değişikliği: İki ayrı hükmü kapsayan bu madde, aslında olduğu gibi, iki fıkraya ayrılmıştır.
3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:
«b) Miras reddi.
Madde 214 - Eşlerden birinin, evliliğin devamı sırasında bir mirası reddedebilmesi için öteki eşin rızası gereklidir.
Bu rıza kendisine verilmeyen eş Sulh Yargıcına başvura-bilir.»