• «1998 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     Yürürlükteki Kanunun 5 inci maddesini karşılamaktadır.

    Maddenin kenar başlığı “Borçlar Kanununun genel hükümleri” şeklinde değiştirilmiştir. Maddede Borçlar Kanununun genel hükümlerinin sadece “medeni hukuk ilişkilerinde” uygulanabileceği kanısını uyandıran ifadesi, “diğer özel hukuk ilişkilerine de” şeklinde değiştirilmiştir. Gerçekten tartışmasız olarak kabul edildiği üzere, bu madde, sadece “medeni hukukun diğer kısımlarında” değil, “özel hukukun diğer kısımlarında da” uygulanabilen temel bir kural koymaktadır. Bunun açıklığa kavuşturulması bakımından “medeni hukuk ilişkileri” deyimi yerine “özel hukuk ilişkileri” deyimine yer verilmiştir.

    Maddede Borçlar Kanununun “Umumi Hükümler” kısmında yer alan “Akitlerin in’ikadına ve hükümlerine ve sukutu sebeplerine” ilişkin hükümlerin uygulanabileceği ifadesi yerine daha geniş anlamda olmak üzere sadece “Borçlar Kanununun genel hükümleri” ifadesine yer verilmiştir’:

    «C. Borçlar Kanununun genel hükümleri

    Madde 5– Borçlar Kanununun genel hükümleri, niteliklerine uygun düştüğü ölçüde diğer özel hukuk ilişkilerine de uygulanır.»


  • «1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     “Madde 5– Yürürlükteki Kanunun 5 inci maddesini karşılamaktadır.

    Maddenin kenar başlığı “Genel nitelikli hükümler” şeklinde değiştirilmiştir. Yürürlükteki maddenin Borçlar Kanununun genel hükümlerinin sadece “medenî hukuk ilişkilerinde” uygulanabileceği kanısını uyandıran ifadesi, Medenî Kanun ile Borçlar Kanununun 1 ilâ 181 inci maddelerindeki genel hükümler ile, bunların dışında kalmakla birlikte genel nitelik arzeden diğer hükümlerin de tüm özel hukuk ilişkilerine uygun düştüğü ölçüde uygulanabilmesine olanak sağlayacak şekilde değiştirilmiştir. Gerçekten tartışmasız olarak kabul edildiği üzere, bu madde, sadece “medenî hukukun diğer kısımlarında” değil, “özel hukukun diğer kısımlarında da” uygulanabilen temel bir kural koymaktadır. Bunun açıklığa kavuşturulması bakımından “medenî hukuk ilişkileri” deyimi yerine, “özel hukuk ilişkileri” deyimine yer verilmiştir.”


  • «1984 Tasarısı»ndaki Gerekçe

    “Madde 5- Madde yürürlükteki Kanunun 5. maddesini karşılamaktadır. Madde, tasarıda İsviçre ve Türk doktrininde benimsenen anlayışa uygun bir biçimde yeniden düzenlenmiştir. Buna göre Medeni Hukuk ilişkilerinde Borçlar Kanununun tüm genel kuralları dikkate alınacaktır. Fakat Borçlar Kanununun genel kurallarının Medenî Hukukun diğer alanlarında uygulanması, uygulanacak kuralların söz konusu ilişkinin bünyesine uygun düşmesine bağlıdır.”: 

    Borçlar Kanununun Genel Kuralları

    Madde 5- Borçlar Kanununun genel kuralları, nitelikle-rine uygun düştüğü ölçüde diğer medenî hukuk ilişkilerine de uygulanır.


  • «1971 Tasarısı»ndaki Gerekçe

    “1) Terim ve ifade: Terimler Anayasaya uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği, yoktur.

    3) Hüküm değişikliği: Bu maddede, Medenî Hukuk alanında uygulanması bahis konusu olan hususlar, Borçlar Yasasının bütün genel kuralları olup, yalnız (akdin inikâdı, hükümleri ve sukutu sebepleri) olmadığından, madde ona göre değiştirilmiş ve kısaltılmıştır.”: 

    “C. Borçların genel kuralları

    Madde 5 - Borçlar Yasasının genel kuralları, tersi açıklanmayan yerlerde, Medenî Hukukun öteki bölümlerinde de uygulanır.”