-
“1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe
“Madde 1013 - Maddenin ilk iki fıkrası yürürlükteki kanunun 922 nci maddesini karşılamaktadır. Bu fıkralarda hüküm değişikliği yoktur. Maddeye eklenen üçüncü fıkra ise, aynî hakların tescilden önce edinildiği hâllerde yapılacak açıklayıcı tescile ilişkin istemi düzenlemekte ve yürürlükteki Kanunun 642 nci maddesinin ikinci fıkrasını karşılamaktadır. Maddenin, konu başlığı kendi-sinden sonra gelen maddeleri de içerecek şekilde ‘Tescilin ve terkinin koşulları’ şeklinde düzenlenmiştir.”
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 930 - Maddenin ilk iki fıkrası yürürlükteki ka-nunun 922. maddesini karşılamaktadır. Bu fıkralarda hüküm değişikliği yoktur. Maddeye ilâve edilen üçüncü fıkra ise aynî hakların tescilden önce iktisap edildiği hallerde yapılacak açıklayıcı tescile ilişkin talebi düzenlemekte ve yürürlükteki ka-nunun 642. maddesinin ikinci fıkrasını karşılamaktadır.’:
“II. Tescilin ve terkinin şartları
1. Talep
a. Tescil için
Madde 930 - Tescil, tasarrufa konu olan taşınmaz mali-kinin yazılı beyanı üzerine yapılır.
İktisap eden kimse, kanun hükmüne, kesinleşmiş mah-keme kararına veya buna eşdeğer bir belgeye dayanıyorsa, bu beyana gerek yoktur.
Bir aynî hakkı tescilden önce kazanan kimse, gerekli belgeleri ibraz ederek tescili talep edebilir.”
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş maddenin gerek kenar başlığındaki gerek metnindeki (tescil) terimleri yerine, (kayıt) terimi konulmuştur; zira yazılı beyan sadece (tescil) için değil, (şerh), (beyan), (işaret) gibi her türlü kayıtlar için de lâzımdır; bu sebeple yani bu maddede ki beyan, herhangi bir hakkın tapuda belirtilmesi ve kaydın yapılması için yapılan bildirim olup yalnız (tescil) için yapılan bir bildirim değildir. Ayrıca maddenin ifadesi sade-leştirilmiş ve açıklanmıştır.
2) Biçim değişikliği, yoktur.
3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:
“III. Kütüğe kaydın şartları
1) Yazılı istem
a) Kayıt için
Madde 922 - Tapu kütüğüne kayıt, konusunun ilişkin olduğu taşınmazın malikinin yazılı istemi üzerine yapılır.
Taşınmazı edinen kişi bir yasa kuralına veya kesinleşmiş bir mahkeme kararına veya bu kuvveti taşıyan bir belgeye dayan-maktaysa bu istem, gerekli değildir.”