-
Adalet Komisyonu Raporu
“Tasarının 822 nci maddesinin ‘Temlik ve devir hakkı isteme’ olan kenar başlığı ‘Devir isteme hakkı’ şeklinde değiştirilmiş ve maddedeki ‘temlik’ kelimeleri çıkarılarak redaksiyon yapılmıştır.”
-
“1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe
“Madde 822 - Yürürlükteki kanunun 747 nci maddesini karşılamaktadır.
Hüküm değişikliği yoktur. Madde, İsviçre Medenî Kanununun 775 inci mad- desine uygun olarak üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Üçüncü fıkrada ‘temlik veya devrin, ancak güvence gösterildikten sonra hüküm ifade edeceği’ belirtilmiştir.”
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 740 - Madde, yürürlükteki kanunun 747. madde-sini karşılamaktadır. Madde, kaynak İsviçre Medenî Kanunu-nun 775. maddesine uygun olarak üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Üçüncü fıkrada temlikin ancak teminat gösterildikten sonra hüküm ifade edeceği belirtilmiştir.’:
“c. Temliki isteme hakkı
Madde 740 - İntifa hakkı sahibi, intifaın başlangıcından itibaren üç ay içinde, hakkın konusu olan alacağın ve kıymetli evrakın kendisine temlikini isteyebilir.
Temlik hâlinde intifa hakkı sahibi, alacağın ve kıymetli evrakın temlik sırasındaki değeri tutarında alacaklıya karşı tazmin borcu altına girer ve alacaklı feragat etmedikçe bu borç için teminat göstermekle yükümlü olur.
Teminat istemekten feragat edilmemişse, temlik ancak teminat gösterildikten sonra hüküm ifade eder.”
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma konulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.
2) Biçim değişikliği: Ayrı ayrı üç kuralı kapsayan bu madde, aslında olduğu gibi, üç ayrı fıkra haline konulmuştur.
3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:
“c) Devri isteme hakkı
Madde 747 - Yararlanımcı, yararlanımın başlangıcından itibaren üç ay içinde, yararlanılan alacağın ve kıymetli evrakın kendisine devrini alacaklıdan isteyebilir.
Devir yapılınca, yararlanımcı, alacağın ve kıymetli ev-rakın devir zamanındaki değerini alacaklıya borçlanır ve alacaklı teminat isteminden vazgeçmemişse, bunlar için bir teminat göstermekle yükümlü olur.
Teminattan vazgeçilmemişse devir, ancak teminat göste-rildikten sonra yapılır.”