• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 420 - Yürürlükteki kanunun 370 inci maddesini karşılamaktadır.

    Ancak ondan farklı olarak madde iki fıkra hâline getirilmiştir. İsviçre Medenî Kanununun bu maddeyi karşılayan 386 ncı maddesi üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Oysa “bu karar ilân olunur” cümlesi ayrı bir fıkrayı gerektirmeyecek kadar kısa ve ikinci fıkra ile ilgili olması nedeniyle ayrı bir fıkra hâline getirilmemiştir.



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 351 - Madde, yürürlükteki kanunun 370. madde-sini karşılamaktadır. Madde iki fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Hüküm değişikliği yoktur.’:

     

    II. Geçici tedbirler

    Madde 351 - Bazı yönetim işleri zorunlu kaldığı takdirde sulh hâkimi vasinin atanmasından önce de gerekli tedbirleri kendiliğinden alır.

    Özellikle hâkim, kısıtlanması istenen kişinin fiil ehliyeti-ni geçici olarak kaldırabilir ve ona bir temsilci atayabilir; bu karar ilân olunur.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir. Özellikle, maddenin İsviçre aslındaki metni gözönüne alınarak, bizim metindeki, (medenî hakları istimalden muvakkaten men) yerine (eylem yeteneğinin geçici olarak kaldırılmasına) ibaresi konulmuştur. Zira maksat o kimseyi hakları kullanmaktan men etmek değil-dir; zira yargıç mevcut bir hakkın kullanılmasını men edemez. Ancak kişinin eylem yeteneğini kaldırabilir veya sınırlayabilir. İşte ifade bu yolda düzeltilmiştir. Bundan başka maddenin kenar başlığı Almanca ve İtalyanca metinlere uygun olarak (koruyucu tedbirler) şekline konulmuştur.

    2) Biçim değişikliği: 370 inci maddenin bugünkü metni, üç cümleden oluşmuş bir tek fıkra halindedir. Bu sebeple üç ayrı kuralı kapsayan bu madde, İsviçre aslında olduğu gibi, üç bağımsız fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

    II. Koruyucu tedbirler.

    Madde 370 - Vasinin atanmasından önce vasiliğe ilişkin bazı işlerin görülmesi zorunlu ise, vasilik makamı gereken tedbirleri kendiliğinden alır.

    Özellikle, kısıtlanacak kimsenin eylem yeteneğinin geçici olarak kaldırılmasına ve ona bir temsilci atanmasına karar verebilir.

    Vasilik makamının bu husustaki kararı ilân olunur.”