• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 193- 1984 tarihli Öntasarının 156 ıncı maddesinden alınmıştır.

    Maddede, eşler arasında kabul edilen eşitlik prensibi uyarınca, kadının bazı hukukî işlemleri için hâkimden izin almasına gerek görülmediği gibi eşler ara-sında cebrî icra yasağı ve istisnalarını muhafaza etmeye de gerek görülmemiştir. Eşler de birbirlerine karşı borçlarını ifa etmeli, aksi hâlde sonuçlarına katlanmalıdır.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 156- Madde, yürürlükteki kanunun 165 - 169. maddelerinin yerini almaktadır. Tasarıda, eşler arasında kabul edilen eşitlik prensibi uyarınca, kadının bazı hukukî işlemleri için hâkimden izin almasına gerek görülmediği gibi eşler ara-sında cebrî icra yasağı ve istisnalarını muhafaza etmeye de gerek görülmemiştir. Eşler de birbirlerine karşı borçlarını ifa etmeli, aksi hâlde sonuçlarına katlanmalıdır.’:

    «D. Eşlerin hukukî işlemleri

    Madde 156- Eşlerden her biri kanunda aksine hüküm bulunmadıkça diğer eşle ve üçüncü kişilerle her türlü hukukî işlemi yapabilir.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘169 uncu maddede karının korunması bahis konusudur. Bu sebeple eşler arasında yapılacak hukuki işlemlerde karının korunması amacına yönelmiş kurallar bu maddede yer almıştır. Bununla birlikte birinci fıkradaki prensip, yani eşler arasında yapılacak hukuki işlemlerde yargıcın onayına lüzum olmaması durumu, şimdiki metinde olduğu gibi aynen alıkonulmuştur. Zira bu türlü işlemleri de yargıcın onayına bağlı kılmak, evli insanların hukuki işlem yeteneklerini, kısmen de olsa, daraltmak niteliğindedir.’:

    «Madde 169/I- Eşler birbirleriyle her türlü hukuki işlemde bulunabilirler.»