-
“1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe
“Madde 466 - Yürürlükteki kanunun 409 uncu maddesini karşılamaktadır.
Maddede öngörülen özen iyi bir yönetimin gerektirdiği özendir."
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 390 - Yürürlükteki kanunun 409. maddesiyle başlayan dördüncü faslında “vesayet uzuvlarının mesuliyeti” konusunda yer alan hükümlerin yerine Tasarının bu madde ile başlayan hükümleri konulmuştur.
Dördüncü ayırımın bu ilk maddesinde “özen yükümlülü-ğü” belirtilmiştir. Bu özen iyi bir yönetimin gerektirdiği özen-dir.’:
“I. Özen yükümlülüğü
Madde 390 - Vesayet organları ve vesayet işleri ile görev-lendirilmiş olan diğer kişiler, bu görevlerini yerine getirirken iyi bir yönetimin gerektirdiği özeni göstermekle yükümlüdürler.”
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir. Özellikle ayırımın baş-lığındaki (uzuvlarının) yerine, yukarıda 47 nci maddenin ge-rekçesinde açıklanan sebeplerle, Türkçe örgen kelimesi konul-muştur. Ayrıca 276 ve 347 nci maddelerin gerekçelerinde açıklanan sebeplerle bu maddede de vasilik (katları) terimine yer verilmiştir.
2) Biçim değişikliği, yoktur. Madde, yürürlükteki metinde olduğu gibi, bir tek fıkradan ibarettir.
3) Hüküm değişikliği: Bu maddenin yürürlükte bulunan metninden sanki (vesayet daireleri) nin sorumlu olacağı gibi bir anlam çıkmaktadır. Oysa sorumlu olan (daire) değil, o dairenin kusurlu olan üyeleridir. Bu sebeple madde ona göre değiş-tirilmiştir. Bu ayırımın başlığında (vesayet örgenleri) denildiği halde, hemen altındaki (409) uncu maddenin metninde (üye) lerden bahsedilmesi bir uyumsuzluk gibi görülebileceğinden Medenî Kanun Komisyonu bu maddenin gerekçesine şu noktanın eklenmesini gerekli görmüştür: Vasilik örgenleri, vasi, vasilik katlarıdır. Burada bir de vasilik katlarının üyeleri vardır ki, bu üyelerden maksat, o katlarda görevli kişilerdir. Burada üye Almanca (Mitglied) ve Fransızca (membre) nin karşılığıdır. Bu sebeple örgen kavramı ile (kat) ve (bu katların üyeleri) kavramlarının birbirine karışmasına imkân yoktur. Bundan başka Medenî Kanunun gerek yürürlükteki Türkçe metninde ve gerek Almanca, Fransızca ve İtalyanca metinlerinde vasîlik katları üyelerinin (kasıt ve ihmalleriyle sebep oldukları zararlardan sorumlu) olacakları yazılıdır. Buradaki (kasıt veya ihmal) den maksat, Borçlar Kanunumuzdaki genel ifadesiyle, (kusurdur). (İhmal) kavramı içine ağır ve hafif ihmal girdiği gibi, tedbirsizlik, teseyyüp gibi kavramlar da girmektedir. Bütün bu noktaların gerekçede açıklanması Medenî Kanun Komisyonun-ca uygun görülmüştür.’:
“A. Genel olarak.
I. Vasinin ve vasilik katları üyelerinin sorumluluğu.
Madde 409 - Vasî ve vasilik katları üyeleri görevlerini yerine getirirken tedbirli bir yönetimci gibi davranmakla yü-kümlü ve kast veya ihmalleriyle sebep oldukları zararlardan sorumludurlar.”