• Adalet Komisyonu Raporu

     “Tasarının 294 üncü maddesinin ”itiraz" olan kenar başlığı, iptal davasını da vurgulamak amacıyla “itiraz ve iptal” şeklinde değiştirilmiştir."



  • “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 294 - Madde yürürlükteki Kanunun 251 inci maddesini karşılamaktadır. isviçre Medenî Kanununun 259 uncu maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarından bazı değişikliklerle alınmıştır.

    Maddenin birinci fıkrasına göre, çocuğun soybağının evlenme yoluyla kurulmasına ana ve babanın yasal mirasçıları, çocuk ve Cumhuriyet savcısı itiraz edebilecektir. itiraz eden, kocanın baba olmadığını kanıtlamak zorundadır. ikinci fıkrada ise, çocuğun ölmüş ya da ayırtım gücünü sürekli olarak kaybetmiş olması hâlinde, çocuğun altsoyuna da itiraz hakkı tanınmıştır. Madde bu haliyle, yürürlükteki Kanuna göre itiraz hakkı olanların çevresini, çocuğu ve koşulları gerçekleşirse onun altsoyunu eklemek suretiyle genişletmiştir.

    Üçüncü fıkrada ise, Tasarının tanımaya itiraza ilişkin hükümlerine yollama yapılmış tır."



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 234 - Madde, yürürlükteki Kanunun 251. maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki metinden farklı olarak tasarıda soybağının dönüştürülmesine itiraz hakkı, çocuğa da tanınmıştır. Vasi veya bu maksatla atanacak kayyım da bu hakkı kullanabilecektir.

    Soybağının dönüştürülmesine çocuğun itiraz imkânı, bu-günkü metne rağmen, birinci derecede ilgili olduğu gerekçesiyle isviçre Federal Mahkemesi tarafından kabul edilmiştir. Tasa-rıda bunun açıkça ifadesi uygun görülmüştür. Çocuk ancak ergin olunca bu dâvayı açabilir.

    itiraz, kişiye sıkı surette bağlı haklardan olmakla beraber, doğuracağı önemli sonuçlar bakımından, çocuk ayırım gücüne sahip bulunsa bile ergin olmadıkça dâva vasi veya kayyım tara-fından açılabilecektir.

    itiraz sürelerinde bir değişiklik yapılmamış, ancak, itiraz için çocuğa bir kayyım atanmışsa sürenin atama tarihinden, böyle bir atama yapılmamışsa çocuk için sürenin ergin olma tarihinden itibaren işlemeye başlayacağı kabul edilmiştir.’:

    “C. itiraz

    I. Dâvacılar ve ispat yükü

    Madde 234 - Ana ve babanın kanuni mirasçıları, vasi ve cumhuriyet savcısı, soybağının dönüştürülmesine itiraz edebilirler. itiraz eden, çocuğun o babadan olmadığını ispatla yükümlüdür.

    Soybağının dönüştürülmesine çocuk da itiraz edebilir.

    itiraz süresi üç aydır.

    Bu süre, mirasçılar, vasi ve cumhuriyet savcısı için dö-nüştürmeyi öğrendikleri; çocuk için, kendisine bu maksatla kay-yım atandığı veya ergin olduğu günden itibaren işlemeye başlar."


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Madde, aslında olduğu gibi iki ayrı fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

    “C. itiraz.

    Madde 251 - Ana babanın kanuni mirasçıları ile Cumhuriyet Savcısı, soydanlığın düzeltildiğini öğrendikleri günden başlıyarak üç ay içinde, çocuğun o ana ve babadan olmadığını isbat ederek bu düzeltmeye itiraz edebilirler.

    Yetkili mahkeme, ana babanın ikametgâhı mahkemesi veya düzeltme kararını veren mahkemedir.“