• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 116 - Yürürlükteki Kanunun 81/A maddesini karşılamaktadır.

    Yürürlükteki metin esas alınmakla birlikte, birinci fıkraya, “amacın gerçekleşmesi olanaksız duruma geldiği” deyiminden sonra “ve değiştirilmesine de olanak bulunmadığı” deyimi eklenmiştir. Bu fıkranın sonuna, yürürlükteki maddenin ikinci fıkrası, “ve mahkeme kararıyla kütükten silinir.” şeklinde değiştirilerek eklenmiştir. Böylece kütükten silinmenin yargısal denetim altında gerçekleştirilmesi amacı güdülmüştür.

    Maddenin son fıkrasında “Yasak amaç güttüğü veya yasak faaliyette bulunduğu sonradan anlaşılan veya amacı sonradan yasaklanan vakfın amacının değiştirilmesine olanak bulunmazsa” vakfın denetim makamının veya Cumhuriyet Savcısının başvurusu üzerine duruşma yapılarak dağıtılacağı öngörülmüştür.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 79 - Madde, yürürlükteki Kanunun 81/A maddesi-ni karşılamaktadır. Yürürlükteki metin esas alınmakla beraber, ikinci fıkraya, vakfın amacının yasak amaç olduğunun sonradan anlaşıldığı veya amacın sonradan yasaklandığı hallerde amacın değiştirilmesi mümkün ise vakfın sona erdirilmesi yerine devamının sağlanacağı; vakfın amacının yasak amaç olmamasına rağmen yöneticilerinin yasak faaliyette bulunması halinde ise yöneticilerin değiştirileceği ve bu mümkün değilse vakfın sona erdirileceği esası konulmuştur.

    Derneklerde olduğu gibi vakıflarda da toplumun temel men- faatinin ve huzurunun gerektirdiği hallerde, kanuna aykırı amaç güttüğü veya faaliyette bulunduğu tesbit edilen vakıfların dağıtılması veya yöneticilerinin değiştirilmesi için İçişleri Bakanlığına, mahkemeye başvurma ve mahkemece bir karar verilinceye kadar vakfı faaliyetten alıkoyma yetkisi tanıyan bir hüküm de üçüncü fıkraya ilave edilmiştir. Böylece yasak amaçlar için dernek yerine vakıftan yararlanma yolu kapatılmış olmaktadır.’:

    «H. Vakfın sona ermesi

    Madde 79 - Vakfın amacının gerçekleşmesi imkansız hale geldiği ve değiştirilmesi de mümkün olmadığı takdirde, vakıf mahkeme kararıyla sona erdirilir ve kaydı kütükten silinir.

    Yasak amaç güttüğü sonradan anlaşılan veya amacı sonradan yasaklanan vakfın amacını değiştirilmesi veya yasak faaliyette bulunan vakfın yöneticilerinin görevden uzaklaştırılması müm- kün olmazsa vakıf, denetim makamının ya da cumhuriyet savcı-sının başvurusu üzerine duruşma yapılarak dağıtılır.

    Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün, mil-li güvenliğin, milli egemenliğin, kamu düzeninin, başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması ve suçların önlenmesi bakımlarından gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, İçişleri Ba-kanlığı, denetim makamının da görüşünü alarak kanuna ay- kırı amaç güttüğü veya faaliyetlerde bulunduğu tesbit edilen vakfın dağıtılması veya yöneticilerinin değiştirilmesi konusun-da mahkemece bir karar verilinceye kadar vakıf faaliyetten alıko-yabilir.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere uydurulmuş, ifadeye, özellikle maddenin üçüncü fıkrasında, açıklık verilmiştir. Çünkü, bu fıkranın sonunda (sicile bildirilir) denilmektedir ki bundan maksat (Vakıflar genel müdürlüğüne bildirilir) dir. Çünkü sicil, bir makam değildir. Bu sebeple maddenin ifadesinde küçük bir değişiklik yapılmıştır.

    2) Biçim değişikliği, yoktur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

    «F. Vakfın sona ermesi.

    Madde 81/A- Gayesinin gerçekleşmesi imkansız hale gelen vakıf kendiliğinden dağılmış olur.

    Durum idareci tarafından kütüğe tescil ettirilir.

    Gayesi 74 üncü maddenin ikinci fıkrası hükmüne aykırı hale gelen vakıf, teftiş makamının başvurması üzerine, yetkili asliye mahkemesince taraflar çağırılıp duruşma yapılarak ka-rarla dağıtılır ve durum, kütüğündeki kaydı silinmek üzere, Vakıflar Genel Müdürlüğüne bildirilir.»