• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 541 - Yürürlükteki kanunun 488 inci maddesini karşılamaktadır.

    Maddenin kenar başlığı değiştirilerek arılaştırılmak suretiyle yeniden kaleme alınmıştır. Hüküm değişikliği yoktur.»



  • «1984 Tasarısı»ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 465 - Madde, yürürlükteki kanunun 488. maddesini karşılamaktadır.

    Miras bırakan için sonradan diğer şekillerde vasiyetname yapma imkânı doğarsa, sözle vasiyetnamenin hükümsüz kalması için, imkânın doğduğu tarihten itibaren geçmesi aranan süre, yürürlükteki kanunda bir aydır. Kaynak İsviçre Medenî Kanununun 508.maddesinde ise bu süre ondört gündür. Daha önce yayınlanan Medenî Kanun öntasarısı bu süreyi onbeş gün olarak öngörmüştür. Bu öneri dikkate alınarak tasarıda süre onbeş gün olarak kabul edilmiştir.’:

     

    «C. Hükümsüz kalma

    Madde 465 - Mirasbırakan için sonradan diğer şekillerle vasiyetname yapma imkânı doğarsa, o tarihten itibaren onbeş gün geçince sözde vasiyetname hükümsüz kalır.»


  • «1971 Tasarısı»ndaki Gerekçe:

     

    ‘1) Terim ve ifade: Bu maddenin yürürlükte bulunan metnindeki kenar başlığı «şifahi vasiyetin hükümsüzlüğü» dür. Oysa madde sözlü vasiyeti başından itibaren hükümsüz kılan durumları değil, bu vasiyetin sonradan hükümden düşmesi durumunu öngördüğü için kenar başlık «geçerliğini kaybetmesi» olarak değiştirilmiş ve maddenin sonunda da «... geçerliği kalmaz» denilmiştir. Bundan başka maddede ifade sadeleşti-rilmiş terimler yukarıki maddelere uydurulmuştur.

    2) Biçim değişikliği, yoktur.

    3) Hüküm değişikliği: Maddenin bugünkü metninde sözlü vasiyet yapan kimsenin resmi veya özel vasiyetname düzenleme imkânına kavuşması halinde, bu imkânın üzerinden «bir ay» geçtikten sonra sözlü vasiyetin hükümsüz olacağı kabul edil-miştir. Bu süreyi Medenî Kanun Komisyonu fazla görmüş ve onbeş güne indirmiştir. İsviçre’de bu süre ondört gündür. Zira bir aylık süre, sözlü vasiyeti yapan kimsenin öbür vasiyet şe-killerine uygun vasiyetname düzenleyebilecek imkâna kavuş-ması anından başlıyarak işleyeceği için, böyle önemli bir tasarrufu bir ay askıda bırakmak, o sırada vaki olabilecek ölüm vesaire gibi durumlar da gözönünde bulundurulursa, bir takım haksız sonuçlara ve hatta suistimallere meydan verebileceği, uzak bir ihtimal değildir. Bu bakımdan sürenin onbeş güne indirilmesi yerindedir.’:

     

    «c. Geçerliğini kaybetmesi

    Madde 488 - Sözlü vasiyet yapanın sonradan resmi veya özel vasiyetname düzenlemesi imkan içine girerse, o günden başlıyarak onbeş gün geçince sözlü vasiyetin geçerliği kalmaz.»