-
«1998 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«Madde 191- Yürürlükteki Kanunun 157 nci maddesini karşılamaktadır.
1984 tarihli Öntasarının 154 üncü maddesinden aynen alınmıştır. Buna göre evlilik birliğini temsil yetkisi, her iki eş açısından düzenlendiği için, kal-dırılan temsil yetkisinin geri verilmesi sorunu da aynı tarzda düzenlenmiştir.
Temsil yetkisinin kaldırılmasına karar verilmiş ise, bu karara karşı yetkisi sınırlandırılan eş itiraz edebileceği gibi, temsil yetkisinin kaldırılmasına veya sınırlandırılmasına sebep olan olayın değişmesi üzerine bu yetkinin kaldırılmasını veya sınırlandırılmasını isteyen eş dahi kararın kaldırılmasını veya değiş-tirilmesini isteyebilecektir.
Evvelce temsil yetkisinin kaldırılmasına veya sınırlandırılmasına dair veril-miş olan karar ilân edilmiş ise, bu kararın değiştirilmesi veya kaldırılması hakkındaki kararın da ilânı gerekecektir.»
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:
‘Madde 154- Madde, yürürlükteki Kanunun 157. madde-sini karşılamaktadır.
Tasarıda, evlilik birliğini temsil yetkisi, her iki eş açısından düzenlendiği için, kaldırılan temsil yetkisinin geri verilmesi sorunu da aynı tarzda düzenlenmiştir.
Temsil yetkisinin kaldırılmasına ve sınırlandırılmasına karar verilmiş ise bu karara karşı, yetkisi sınırlandırılan eş itiraz edebileceği gibi, temsil yetkisinin kaldırılmasına veya sınırlandırılmasına sebep olan olayın değişmesi üzerine bu yet-kinin kaldırılmasını veya sınırlandırılmasını isteyen eş dahi kararın kaldırılmasını veya değiştirilmesini isteyebilecektir.
Evvelce temsil yetkisinin kaldırılmasına veya sınırlandırılmasına dair verilmiş olan karar ilân edilmiş ise bu kararın değiş-tirilmesi veya kaldırılması hakkında kararın da ilânı gerekir.’:
«IV. Temsil yetkisinin geri verilmesi
Madde 154- Temsil yetkisinin kaldırılmasına veya sınırlandırılmasına ilişkin karar, eşlerden birinin istemi üzerine hâkim tarafından değiştirilebilir.
İlk karar ilân edilmiş ise, değişikliğe ilişkin karar da ilân olunur.»
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:
‘1) Terim ve ifade : Maddenin kenar başlığı ve terimleri öteki maddelere özellikle 156 ıncı madde metnine uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.
I.Biçim değişikliği, yoktur.
II.Hüküm değişikliği : Bu maddede önemli olan nokta (temsil yetkisinin geri verilmesi) değil (koca tarafından yapılmış olan kaldırma veya kısma işleminin mahkeme tarafından bozulması)’dır. Bu bozma gerçekleşince karının temsil yetkisi zaten kendiliğinden geri gelir. Şimdi yürürlükte olan metin bunu ters yönden ifade etmiş maddenin maksadını eski deyimle (mefhumu muhalifinden) anlatmak istemiştir. Bu sebeple ifade değişti-rilmiştir.’:
«c) Kaldırma veya kısma işleminin bozulması.
Madde 157- Temsil yetkisinin kaldırılması veya kısılmasının haklı olmadığı karı tarafından iddia ve ispat edilirse, mahkeme kaldırma veya kısma işleminin bozulmasına karar verir.
Kaldırma veya kısma ilân edilmişse, bozma kararı da ilân olunur.»