• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 185- Yürürlükteki Kanunun 151 inci maddesini karşılamaktadır.

    Yürürlükteki Kanunda kullanılmış olan “evlenme merasimi” deyimi yerine “evlenme” deyimi kullanılmak suretiyle evlilik birliğinin “evlenme” ile kurulacağı açıklanmıştır.

    Maddede eşlerin yükümlülükleri belirtilmiş, çocukların bakım ve eğiti-minde eşlerin birlikte yükümlü olduğu, birlikte yaşayacakları, birbirlerine sadık kalacakları ve yardımcı olacakları esasına yer verilmiştir.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 147- Madde, yürürlükteki Kanunun 151. madde-sini karşılamaktadır. Yürürlükteki Kanunda kullanılmış olan “Evlenme merasimi” deyimi yerine “Evlenme” deyimi kullanılmak suretiyle evlilik birliğinin “Evlenme” ile kurulacağı açıklanmıştır.

    İkinci fıkrada eşlerin yükümlülükleri belirtilmiş ve çocukların bakım ve eğitiminde eşlerin birlikte yükümlü olduğu esa-sına yer verilmiştir.’:

    «A. Haklar ve yükümlülükler

    I.Genel olarak

    Madde 147- Evlenme ile eşler arasında evlilik birliği kurulur.

    Eşler bu birliğin mutluluğunu elbirliğiyle sağlarlar ve çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermekle yükümlü olurlar.

    Eşler birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘1) Terim ve ifade : Kenar başlık, İsviçre aslında olduğu gibi, karşılıklı hak ve ödevleri belirtecek şekilde ifadelendirilmiş, terimler öteki maddelere uydurulmuştur.

    2)Biçim değişikliği, yoktur.

    3)Hüküm değişikliği, yoktur.’:

    «A. Haklar ve ödevler.

    I.Karşılıklı olarak eşlerin.»

    Madde 151- Evlenme töreni tamamlanınca eşler arasında evlilik birliği doğar.

    Eşler, bu birliğin mutluluğunu elbirliğiyle sağlamayı ve çocukların bakım, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermeyi birbirine karşı borçlanmış olurlar.

    Eşler birbirine sadakat ve yardımlaşma ile ödevlidirler.»