• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 158- Yürürlükteki Kanunun 126 ncı maddesini karşılamaktadır.

    Madde sade ve daha anlaşılır bir hâle getirilmiştir. Maddenin birinci fıkrasındaki “fakat evlenmeden evvelki aile ismini tekrar alır” cümlesi kaldırılmış, bu cümle ikinci fıkrada “soyadı hakkında boşanmaya ilişkin hükümler uygulanır” hükmüyle daha isabetli bir düzenlemeye kavuşturulmuştur. Gerçekten de evlenmenin hükümsüzlüğü sonucu kadının evvelki aile soyadını alması boşanmada buna ilişkin hükümlerde düzenlenmiştir Bu nedenle boşanmaya ilişkin hükümlere yollama yapan ikinci fıkradaki hâller arasına soyadının da konulması suretiy-le kanun yapma tekniği bakımından daha isabetli davranılmıştır.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

    ‘Madde 122- Madde, yürürlükteki Kanunun 126. madde-sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur.’:

    «2. Eşler için

    Madde 122- Evliliğin hükümsüzlüğüne karar verilirse, evlenirken iyi niyetli bulunan kadın bu evlenme ile kazanmış olduğu kişisel durumu muhafaza eder. Ancak evlenmeden önceki soyadını taşır.

    Eşler arasındaki mal rejiminin tasfiyesi ve maddî veya manevî tazminat talep hakları boşanmadaki kurallara bağ-lıdır.»

     


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

    ‘1) Terim ve ifade : Terimler öteki maddelere uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği, yoktur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

    «2. Eşler için.

    Madde 126- Evliliğin bozulmasına karar verilirse, evle-nirken iyiniyetli bulunan kadın bu evlenme ile kazanmış olduğu kişisel durumu muhafaza eder; ancak evlenmeden önceki soya-dını yeniden alır.

    Karı koca mallarının arıtımı, eşlerin nafaka,maddî veya manevi tazminat istemi hakları, boşanmadaki kurallara bağ-lıdır.»