• «1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

    «Madde 146- Yürürlükteki Kanunun 113 üncü maddesini karşılamaktadır.

    Maddede sadece dâva açma hakkı değil aynı zamanda Cumhuriyet savcıları için böyle bir dâvayı açma, öde olarak düzenlenmiş olduğundan kenar başlık “dâva açma ödev ve hakkı” şeklinde değiştirilmiştir.

    Madde iki fıkra hâline getirilmiştir. Birinci fıkrada savcılar için dâva açma ödevi, ikinci fıkrada ilgililer için dâva açma hakkı düzenlenmiştir.»



  • «1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «... Madde sadece dava açma hakkı değil aynı zamanda Cumhuriyet savcıları için böyle bir davayı açma, göreve olarak düzenlenmiş olduğundan kenar başlık “Dava açma görevi ve hakkı” şeklinde değiştirilmiştir.

    Madde iki fıkra haline getirilmiştir. Birinci fıkrada Cumhuriyet savcıları bakımından dava açma görevi, ikinci fıkrada ilgililer bakımından dava açma hakkı düzenlenmiştir.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    ‘Madde 109- Madde, yürürlükteki Kanunun 113. mad-desini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur. Ancak, kesin hükümsüzlük dâvasını açmanın C. Savcısı için bir görev olduğu gözönünde tutulmuş ve maddenin başlığı buna göre düzenlen-miştir.’:

    «II. Dâva açma ödevi ve hakkı

    Madde 109- Kesin hükümsüzlük dâvasını cumhuriyet sav-cısı kendiliğinden açar.

    Bu dâva, ilgisi olan herkes tarafından da açılabilir.»


  • 1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    ‘1) Terim ve ifade : Bu maddenin bugün yürürlükte olan metninin kenar başlığı yalnız (dâva hakkı)’ndan bahsetmektedir. Oysa yasa, temelden bozuk olan bir evlenmenin bozdurulması için Cumhuriyet Savcısına dâva açma ödevini yüklemiştir; zira böyle evlenmeler doğrudan doğruya kamu düzenini zedelemektedir. Bu sebeple maddenin kenar başlığı dâva açma ödevi ve hakkı) olarak düzeltilmiştir. Burada (ödev) Cumhuriyet Sav-cısının, (hak) ise ikinci fıkrada görüldüğü gibi, ilgili olan herke-sindir.

    Diğer terimler öteki maddelere uydurulmuş, ifade sade-leştirilmiştir.

    2) Madde, yukarıdaki açıklamadan anlaşıldığı gibi, ayrı ayrı iki kuralı kapsadığından, bağımsız iki fıkra haline konul-muştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

    «II. Dâva açma ödevi ve hakkı.

    Madde 113- Temelden bozukluk dâvasını Cumhuriyet Savcısı kendiliğinden açar.

    Bu dâva ilgili olan herkes tarafından da açılabilir.»