-
«1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«Madde 705 - Yürürlükteki kanunun 633 üncü maddesini karşılamaktadır.
Madde konu ve kenar başlıklarıyla birlikte arılaştırılmak suretiyle yeniden kaleme alınmıştır. Birinci fıkra, İsviçre Medeni Kanununun 656 ncı maddesinde olduğu gibi tescil ilkesini, ikinci fıkra ise tescilsiz kazanma hâllerini hükme bağ- lamaktadır. Yürürlükteki maddenin birinci fıkrasının ikinci cümlesi ile ikinci fık- rası hükümleri kaynak kanunda olduğu gibi maddeye ikinci fıkra olarak alınmış-tır.»
-
«1984 Tasarısı»ndaki Gerekçe:
‘Madde 628 - Madde, yürürlükteki kanunun 633. madde-sini karşılamaktadır. Birinci ve ikinci fıkraların ifadesi kaynak İsviçre Medeni Kanununun 656. maddesi dikkate alınarak dü-zeltilmiş ve ayrıca ikinci fıkrada kanunlarda öngörülen tescilden önce kazanma hallerinin varlığına işaret edilmiştir.
Maddeye ilâve edilen üçüncü fıkra, yurdumuzda önem ta- şıyan tapusuz taşınmazlarda mülkiyetin devri sorununu dü-zenlemektedir. Yargıtay içtihatları ile benimsenmiş olan esas, bu malların niteliğine aykırı şekilde taşınır mal sayılmalarına gidilmeksizin, kanun hükmü hâline getirilmiştir.’:
«B. Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması
I. Tescil
Madde 628 - Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması, tapu kütüğüne yapılacak tescil ile olur.
Miras, mahkeme kararı, cebrî icra, işgal, kamulaştırma hallerinde ve kanunda öngörülen diğer özel hallerde, mülkiyet tescilden önce kazanılır. Ancak bu hallerde malikin tasarruf iş- lemleri yapabilmesi, mülkiyetin tapu kütüğüne tescil edilmiş olmasına bağlıdır.
-
«1971 Tasarısı»ndaki Gerekçe:
‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir. Özellikle yukarıda 539 uncu maddede «mirasın edinilmesi» denildiği gibi burada da (iktisap) yerine (edinme) terimi konulmuş, ikinci kenar başlıkta ise (tes-cil) yerine (tescil zorunluğu) denilmiştir. Bu, taşınmaz mülkiyetinin edinilmesinin, kural olarak, ancak tescil ile olacağını göstermesi bakımından daha uygundur. Maddenin metnindeki (kayıt) terimi yerine (tescil) terimi yerleştirilmiştir; zira (kayıt) genel bir tabir olup yalnız tescili değil, şerhleri, beyan hanesine yapılan kayıtları da kapsadığından, açıklık bakımından ve İsviçre aslına da uygun olarak (tescil) terimi tercih edilmiştir. Bundan başka (işgâl) yerine (benimseme) denilmiştir. Bunun gerekçesi 635 inci maddenin altındaki izahattadır.
2) Biçim değişikliği: Madde yine iki fıkradan ibarettir. Ancak yürürlükteki metnin birinci fıkrasının ikinci cümlesi ile ikinci fıkrası, aslına uygun oarak bir tek fıkra içerisinde birleştirilerek ikinci fıkra haline konulmuş, baştaki birinci cümlesi ise, birinci fıkra olmuştur.
3) Hüküm değişikliği: Taşınmaz mülkiyetinin iktisabı konusunda özel yasalarda da hüküm konulabileceğinden, öntasarının ikinci fıkrasına «özel yasa ile» kelimeleri eklenmek suretiyle bu nokta dahi gözönüne alınmıştır. Başkaca bir kural değişikliği yoktur.’:
«B. Edinilmesi
I. Tescil zorunluğu
Madde 633 - Taşınmaz mülkiyetinin edinilmesi için tapu kütüğüne tescil şarttır. Şu kadar ki, taşınmaz mülkiyeti, benimseme, miras, kamulaştırma, cebri icra, mahkeme kararı veya özel yasa ile tescilden önce dahi edinilirse de, böyle edinilmiş bir taşınmaz üzerinde tapu kütüğünde tasarruf işlemi yapılabilme-si için önce o taşınmazın, edinen adına, tescili gereklidir.»