• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 1017 - Yürürlükteki kanunun 926 ncı maddesini karşılamaktadır.

    Hüküm değişikilği yoktur. Ancak kaynak kanunun 967 nci maddesine uygun olarak madde üç fıkra hâlinde düzenlenmiş, maddeye, içeriğine ve devam eden maddeye göre ‘Tescilin biçimi’ şeklinde konu başlığı eklenmiştir.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 934 - Madde, yürürlükteki kanunun 926. madde-sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur. Ancak, kaynak İsviçre Medeni Kanununun 967. maddesine uygun olarak mad-de üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir.’:

    III. Tescilin tarzı

    1. Genel olarak

    Madde 934 - Kütüğe tesciller, talep tarihine ve sırasına göre yapılır.

    Sicildeki kaydın bir örneği isteyen ilgiliye verilir.

    Tescil ve terkin ile verilecek örneklerin şekli tüzükle belirlenir.


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Ayrı ayrı üç kuralı kapsayan bu mad- de üç bağımsız fıkraya ayrılmış ve aşağıdaki gerekçe ile maddeye bir fıkra eklenmiş bulunduğundan 926 ncı madde dört fıkralık bir madde haline gelmiştir.

    3) Hüküm değişikliği: Bu maddeye eklenmiş olan ikinci fıkra, İsviçre Medeni Kanunun 968 inci maddesi esas alınmak suretiyle hazırlanmıştır. Gerçi bu fıkradaki kuralın, tapu kü-tüğü ile düzenlenebilecek bir konu olduğu düşünülebilirse de, topraksal yükümlenimlerin özel durumu gözönünde bulundurulursa, kütük kayıtları bakımından böyle bir esas kuralın, İsviçre’de olduğu gibi, bizde de Medeni Kanunda yer almasının zorunlu olduğu görülür. Aksi takdirde, tapu kütüğüne ilişkin olup, yukarıdan beri konulmuş olan bütün kuralların tüzüğe bırakılması düşüncesi dahi ileri sürülebilir ki, böyle bir dü-şüncenin kabulüne imkân yoktur. Ana kurallar yasanın içinde yer almalı ve ayrıntılar ve şekiller tüzükle düzenlenmelidir, ilkesinden hareket edilince, yukarıki ikinci fıkranın maddeye eklenmesinin ne kadar yerinde olduğu açıkça görülür.’:

     

    IV. Kütüğe kaydın nasıl yapılacağı

    Madde 926 - Tapu kütüklerine kayıtlar, istemlerin tarihine veya belge veya bildirimlerin yetkili tapu memuru kar-şısında imzalanma sırasına göre yapılır.

    Taşınmaz yararına yükümlenim haklarının tescili ve sili-mi kütükte hem yararlanıcı, hem yükümlü taşınmazın kayıtlı bulundukları sayfalar üzerinde yapılır.

    İlgililer isterse, kütük kayıtlarının birer örneği kendileri-ne verilir.

    Kütüğe kaydetme veya kütükten silmenin nasıl yapılacağı ve örneklerin biçimi tüzükle belirlenir.