• 3494 sayılı kanuna ait Hükümet Gerekçesi

     «221 nci madde yalnızca noter veya ipotek senedi gibi resmi senetlere yollama yapmaktadır. Oysa, .... İcra ve İflâs Kanununa ilavesi öngörülen 68 (b) ve 150 (ı) maddelerindeki belgeler de borcu kesinleştirmeye elverişli belgeler olarak kanun tarafından kabul edilmiştir. Bu belgelerin de, noter veya ipotek senedi ile birlikte maddede belirtilmesi, büronun gerçek alacaklılar tarafından kurulabilmesi bakımından önem taşımaktadır.»



  • 3222 sayılı kanuna ait Hükümet Gerekçesi

     «Tasfiyeyi yapacak iflâs idaresi ilk alacaklılar toplantısında seçilmekte olduğundan bu toplantı büyük önem arzetmektedir. İlk alacaklılar toplantısını düzenleyen ve uygulamada zorlukları görülen 221 inci madde yeniden ele alınmaktadır. Alacaklılar toplantısının kararlarında yalnız alacaklılar ekseriyeti yeterli görülmemiş, buna alacak ekseriyeti de eklenerek ikisinin bir arada aranması şartı getirilmiştir. Ayrıca büronun kararlarına karşı şikayet yolu açılmakta ve maksada uygun hükümlere bağlanmaktadır.»



  • 3222 sayılı kanuna ait Adalet Komisyonu Raporu

     «(221. maddenin) 3 üncü fıkrasında yapılan değişiklikle alacak ekseriyeti ile alacaklı ekseriyetinin biraraya gelmesinin her zaman mümkün olmayacağı düşünülerek kararların alacak tutarı ekseriyeti ile alınacağı hükme bağlanmıştır.»



  • 2004 sayılı kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi

     «Bazı hallerde müflisin davacıdan başka alacaklısı bulunmadığından o gibi hallerde büronun nasıl teşkil edilmesi lazım geldiğinde tereddüd hasıl olmaktadır. Buna mebni iki alacaklı bulunmadığı takdirde büronun muvakkaten bir alacaklı veya mümessili ile teşkil edilebileceği 217. maddede tasrih edildi.»



  • Adliye Encümeni Mazbatası Gerekçesi

     «Adi şekilde yapılması takarrür eden tasfiyede ilan üzerine gelen alacaklılarla (ilk alacaklılar toplantısı) akdedilir. Buna iflâs memuru veya muavini riyaset eder. Reylerin muteber olup olmadığına dair ihtilaf olursa, bunları halletmek için, iflâs memuru tarafından alacaklılardan veya mümessillerinden iki, bulunmazsa bir şahıs ile bir büro teşkil edilir.

    Toplanmada nisap, malum alacaklılar adedinin dörtte birine baliğ alacaklının bulunması ile tahassül eder. Eğer alacaklılar beş kişiden azsa yarısının bulunması şarttır. İflâs memuru reye iştirak etmez. Ancak tesavi hasıl olursa reyi ile bir tarafı iltihak eder.»