-
“1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe
«Madde 402 - Yürürlükteki Kanunun 352 nci, İsviçre Medenî Kanununun 365 inci maddelerini karşılamaktadır. Maddede aile meclisinin görevini yapmaması veya vesayet altındaki kişinin yararlarının gerektirmesi hâlinde, denetim makamının her zaman için, aile meclisini değiştirme ya da özel vesayete son verme yetkisi öngörülmüştür.»
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 333 - Madde, yürürlükteki Kanunun 352. madde-sini karşılamaktadır. Yürürlükteki metin “hususi vesayetin” sadece kaldırılmasından söz etmiş, sebeplerini belirlememiştir. Tasarıda, kaynak İsviçre Medenî Kanununun 366. maddesine uygun olarak aile meclisinin görevine son verme sebepleri ayrıca belirtilmiştir. Aile meclisinin görevine son verilmesinin vesa-yetin son bulması anlamına gelmeyeceği dikkate alınarak maddenin ifadesi düzeltilmiştir.’:
“5. Aile meclisinin sona ermesi
Madde 333 - Aile meclisi görevini yapmadığı veya vesayet altındaki kişinin menfaatı gerektirdiği takdirde, asliye mahkemesi, aile meclisinin görevine her zaman son verebilir.”
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarı ki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir. Bugün yürürlükte olan metnin kenar başlığındaki (hususî vesayetin ref’i) yerine kısaca (son verilmesi) deyimi kullanılmıştır. Esasen (II) başlı-ğını taşıyan 348 inci maddeden beri düzenlenen kurum, aile vasiliği kurumu olduğu için kenar başlıkta bulunan tekrar edilmesine lüzum yoktur. Maddenin metninden de zaten bu anlaşılmaktadır.
2) Biçim değişikliği, yoktur. Bu madde, yürürlükteki 352 nci madde gibi bir tek fıkra halindedir.
3) Hüküm değişikliği: Maddenin bugünkü metni eksik olup, aile vasiliğine son verilmesi hususunda Asliye Mahkemesi-ne sınırsız bir yetki tanımıştır. Oysa maddenin İsviçre aslında, aile vasiliğinin kaldırılabilmesi için, aile kurulunun görevini yerine getirmemesi veya vesayetlinin bunda bir çıkarı bulunması gibi sebeplerin mevcudiyeti, aile vasiliğine son verilmesi için şart kılınmıştır. Bu sebeple İsviçre aslındaki bu şartlar maddeye eklenerek mahkemenin sınırsız ve sebepsiz son verme yetkisi, maddedeki şartlarla sınırlandırılmıştır.’:
“5. Son verilmesi.
Madde 352 - Aile kurulu görevini yerine getirmez veya vesayetlinin çıkarı gerektirirse, denetim makamı aile vasiliğine her zaman son verebilir.”