• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 212- Madde, İsviçre Medenî Kanununun 192 inci maddesini kar-şılamaktadır. Maddede mal ayrılığına geçildiği takdirde önceki mal rejiminin tasfiyesi öngörülmüş, tasfiyeyi eşlerin kendilerinin yapacakları ve bu konuda eşlerin o ana kadar tâbi oldukları mal rejimi hükümlerinin uygulanacağı kabul edilmiştir. Ancak kanunda aksinin öngörülmüş olduğu hâller maddede saklı tutulmuştur.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 172- Madde, yürürlükteki 181. maddenin birinci fıkrasını karşılamaktadır. Mal ayrılığına geçildiği takdirde ön-ceki mal rejiminin tasfiyesi öngörülmüştür. Tasfiyeyi eşler ken-dileri yapacaklardır ve bu konuda eşlerin o ana kadar tâbi oldukları mal rejimi hükümleri uygulanacaktır. Ancak kanunda aksinin öngörülmüş olabileceği maddede belirtilmiştir.’:

    «III. Önceki rejimin tasfiyesi

    Madde 172- Mal ayrılığına geçildiği takdirde, kanunda aksi öngörülmüş olmadıkça eşler arasında önceki mal rejiminin tasfiyesi bu rejime ilişkin kurallara göre yapılır.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘1) Terim ve ifade : Terim öteki maddelere ve Anayasa’ya uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2)Biçim değişikliği : İki fıkralık madde üç fıkra haline konulmuştur.

    3)Hüküm değişikliği, yoktur.’:

    «II. Mal ayrılığı halinde arıtım.

    Madde 181- Eşler sözleşme ile başka bir rejim kabul etmiş olup ta evliliğin devamı süresinde sözleşme ile veya başka bir sebeple mal ayrılığına geçmişlerse, onlardan herbiri getirilmiş mallarını, alacaklıların bu mallar üzerindeki hakları saklı kalmak şartıyla, geri alır.

    Artıklar, eşler arasında o zamana kadar yürürlükte olan rejime göre paylaşılır; eksikler, bunların karısı yüzünden oldu-ğunu ispat etmedikçe, kocaya düşer.

    Arıtım sırasında karının malları kocanın yönetimi altın-da bulunuyorsa, karının istemi üzerine bunlar için kendisine koca tarafından teminat gösterilir.»