• Adalet Komisyonu Raporu Gerekçesi

     «Tasarının 112 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “vakfın yetkili organı” ibaresi “vakfın yönetim organı” şeklinde değiştirilmiştir.»



  • “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     «Madde 112 - Yürürlükteki Kanunun 79 uncu maddesini karşılamaktadır.

    Konu başlığı, “Yönetimin, amacın ve malların değiştirilmesi” haline getirilmiş; fıkra sayısı ikiye indirilmiştir. Yürürlükteki metin esas alınmakla birlikte vakfın yönetiminde değişiklik için, ‘kesin ihtiyaç’ yerine ‘haklı sebepler’ aranmıştır. Ayrıca, başvuruda bulunacaklar, vakfın yetkili organı veya denetim makamından biri olarak sayılmış ve mahkemenin başvuruda bulunmayan tarafın yazılı görüşünü alması gereği getirilmiştir. Yürürlükteki metin ise, vakfın yönetim organının teklifte bulunacağı ve denetim makamının yazılı görüşünün alınacağı esasını getirmektedir. Getirilen çözüm, vakıflara ilişkin düzenlemede izlenen vakıf veya kurucuları ile denetim makamının aynı kuralları tabi olması ilkesine uygun düşmektedir. Yürürlükteki 79 uncu maddenin ikinci fıkrasının son cümlesi, yukarıda açıklandığı üzere, ilgisi itibarıyla 110 uncu maddenin son fıkrası olarak benimsenmiştir. Yürürlükteki 79 uncu maddenin son fıkrası ise, gerekli görülmediğinden metne alınmamıştır. Çünkü, aynı sonuca birinci fıkrada belirtilen haklı sebeplerle varmak mümkündür.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 76 - Madde, yürürlükteki Kanunun 79. maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki metin esas alınmakla beraber, vakfın yönetiminde değişiklik için kesin ihtiyaç değil haklı sebepler bulunması esası kabul edilmiştir. Yürürlükteki maddenin son fıkrası gerekli görülmediğinden metinden çıkarılmıştır. Yürürlükteki maddenin ikinci fıkrasındaki işçilere yardım vakıf-larına ilişkin hüküm ise, bu vakıflara ayrılan maddeye alınmıştır.

    Buna mukabil ikinci fıkraya, dernek ve siyasi parti kurmaları yasaklanmış bulunanların, vakıfların yönetiminde görev alamıyacakları esası konulmuştur.’:

    «F. Değiştirmeler

    I. Yönetimin değiştirilmesi

    Madde 76 - Haklı sebepler varsa, mahkeme, vakfın yetkili organı ile denetim makamından birinin istemi üzerine diğerinin yazılı görüşünü aldıktan sonra, vakfın örgütünü, yönetimini ve işleyişini değiştirebilir.

    Dernek veya siyasi parti kurmaları yasaklanmış bulunanlar, vakıfların yönetiminde görev alamazlar.

    Mahkeme, denetim makamının başvurusu üzerine, tüzükte gösterilen sebeplerle yöneticileri duruşma yaparak görev-den uzaklaştırabilir ve vakfın kuruluş belgesinde başka bir hüküm yoksa yenisini seçebilir.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere uydurulmuş, ifade bazı yerlerde sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği, bu madde yönetim, gaye ve mallarda değiştirmeleri kapsadığı için kenar başlıkta bunların tekrarına lüzum görülmeyerek sadece (değiştirmeler) denilmiştir. Böylece 79 uncu madde yönetimde; 80 inci madde gayede, 80/A maddesi de mallarda yapılan değiştirmeleri düzenlemekte olduğu için bunların hepsini kapsayan kenar başlığın kısaltılması doğru bulunmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

    «D. Değiştirmeler.

    I. Yönetimin değiştirilmesi.

    Madde 79- Vakfın mallarını koruma veya gayesini devam ettirmek için kesin ihtiyaç doğarsa, yetkili asliye mahkemesi, yöneticinin teklifi üzerine ve teftiş makamının yazılı düşüncesni aldıktan sonra, vakfın yönetim şeklini değiştirebilir.

    Yetkili asliye mahkemesi, teftiş makamının tüzükte gösterilen sebeplere dayanarak yapacağı müracaat üzerine duruşma yaparak yöneticileri, görevden uzaklaştırabilir ve vakıf senedinde ayrı bir hüküm yoksa, yenisini seçebilir.

    Çalıştırılanlara ve işçilere yardım vakıflarında vakıf sene-dinin, yararlananların vakıftan yararlanma şartları ve yönetime katılmaları ile ilgili hükümlerinde yapılacak değişiklikler, vakıf senedinde bunun için yetkili olduğu belirtilen örgenin kararı üzerine, teftiş makamının yazılı düşüncesi alındıktan sonra, asliye mahkemesince kararlaştırılır.

    Bu yasada gösterilen yetkili merciler dışında bir kişinin veya kuruluşun, vakfın yönetimine doğrudan doğruya veya dolaylı olarak müdahale etmesi halinde, bu müdahaleye yer veren veya göz yuman yöneticiler, yukarıki fıkra hükmü gereğince herhalde görevden uzaklaştırılır ve yerlerine yenileri seçilir.»