• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 949 - Yürürlükteki kanunun 863 inci maddesini karşılamaktadır.

    Madde hükmü ile taşınmaz rehnine paralel olarak alacaklının rehnedilen taşınıra ‘temellükü’ (lex commissoria) yasaklanmaktadır.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 867 - Madde, yürürlükteki kanunun 863. madde-sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur.’:

    “4. Mülkiyetin geçememesi

    Madde 867 - Borcun ödenmemesi hâlinde rehinli taşınırın mülkiyetinin alacaklıya geçmesini öngören sözleşme hükmü geçersizdir.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Bu madde, rehin hakkı kurulurken, alacağın ödenmemesi halinde rehinlinin mülkiyetinin alacaklıya geçeceğine ilişkin olarak yapılan sözleşmenin veya rehin sözleşmesine konulan bu yoldaki bir kaydın geçersiz olduğunu düzenlemektedir. Alacağın ödeme günü geldikten sonra böyle bir sözleşme yapılırsa bunun doğrudan doğruya geçersiz olması için hiçbir sebep yoktur. Eger böyle bir durumda Borçlar Kanu-numuzun yirmibirinci maddesinde (müzayakadan yararlanma) şartı mevcut olduğu için (gabin) yani aşırı istifade durumu varsa o maddeye göre sözleşme bozulabilir; fakat doğrudan doğruya geçersiz değildir. Bu maddede terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, kenar başlığın ve metnin ifadesi sade-leştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği, yoktur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

    “4. Rehnedilenin mülkiyetinin alacaklıya geçmesine iliş-kin sözleşme yasağı

    Madde 863 - Alacaklının, alacağı ödenmezse, rehnedilenin mülkiyetinin alacaklıya geçeceğine ilişkin sözleşme geçersiz-dir.”