-
2942 sayılı Kamulaştırma Kanunda Yer Alan Madde Gerekçesi
Hakların kullanılması ve borçların yerine getirilmesi bakımından kamulaştırma işlemi mal sahibi için bu madde uyarınca yapılan tebligatla başlayacağından kamulaştırmada özel bir önem gösteren tebligatın ne şekilde yapılacağı maddede açıklanmıştır.
6830 sayılı Kanunda olduğu gibi tasarıda, prensip itibariyle doğrudan doğruya ve tespit olunan adrese Noter vasıtasıyla tebligat yapılması esası kabul edilmiştir.
Mal sahibine tebliğ olunacak belgeler gösterilmiş, kamulaştırma karşılığının Millî Bankalardan birine yatırıldığına dair belgenin de tebliğ belgeleri arasında yer alması yeniliği getirilmiştir. Kamulaştırma bedelinin bankaya yatırıldığı tarihten başlayarak 30 gün içinde tebliğ edilmek üzere notere gönderilecek belgelerin noterce 15 gün içinde tebliğe çıkarılması ve noterler tarafından tebligat giderlerinden başka noterlik ücret tarifesinin sekizinci maddesi uyarınca ücret alınması öngörülmüştür.
Yukarıda belirtildiği gibi bedelin bankaya yattığı tarihten başlayan 15 günlük süre 30 güne çıkarılmış ve notere 15 gün içinde tebligat çıkarma mükellefiyeti olarak yeni bir süre verilmiştir.
Doğrudan tebligat ile beraber yapılacak kamuya duyuru ilanının gazete ile bir defa yayınlanması giderlerin azaltılması düşüncesi ile yeterli görülmüştür.
Yapılan araştırmalar sonucunda adresleri bulunmayan veya bulunan adreslerinde Noter aracılığı ile tebligat yapılamayanlara 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 28 inci maddesi gereğince ilan yoluyla, tebligat yapılması esası benimsenmiş ancak, köy yararına kamulaştırmalarda tebligat ve ilan hükümleri basitleştirilmiştir.
Açılacak davalarda hangi idareye husumet yöneltileceğinin tebliğ belgesinde açıkça belirtilememiş veya yanlış gösterilmiş olması nedeniyle davada husumetin yanlış yöneltilmesi halinde gerçek hasıma tebligat yapılmak suretiyle davaya devam olunması esasına eski kanuna paralel olarak tasarıda yer verilmiştir.