-
2004 sayılı Kanuna Ait Adalet Komisyonu Raporu Gerekçesi
«Mal beyanının müeyyidesi;
1) Beyanda bulunmak üzere makbul mazerete müstenid olmayarak icra dairesine şifahen veya yazı ile müracaatta bulunmayan,
2) İstenen beyanı hakikate muhalif surette yapanın hareketi,
Bu layıhanın cezai hükümlerine göre suç addedilerek hakkında ceza hükmolunur.
3) Beyanda bulunmaktan imtina eyleyen borçlu da üç ayı geçmemek üzere beyanda bulununcaya kadar icra memuru tarafından hapisle tazyik olunur.
4) Malı ve kazanç ve geliri olmadığını beyan etmiş ve alacaklı tarafından haczedilecek bir malı bulunmamış olan borçlunun yaşayış tarzına göre hiç ödemede bulunmaması, bilinemeyen kazancını sakladığı veya haczi caiz olmayan kazanç membaından zaruri maişet ve ihtiyaç haddini geçecek surette yaşadığı ve alacaklısının zararını devam ettirecek bir hali olduğu iddia ve şikâyet olunması üzerine bu iddianın haklı bulunduğuna hakim kanaat ederse böyle borçlular da, hakikate muhalif beyanda bulunmuş sayılarak ceza görürler.
Şahsi hakların siyaneti bakımından kanunda gösterilen emir ve memnuiyetlere muhalif hareketler suç sayılmıştır. Hapisle tazyik ise Alman Kanunlarında mevcut olup bildiğini söylemekten çekinen şahitler hakkında CMUK’umuzda olduğu gibi şahitlerin hapisle tazyikine benzeyen bir hükümdür.
Resmi devair ve müessesatta aylık veya ücretle müstahdem olanlar beyanda bulunmazlarsa hapsen tazyik edilmezler. Ancak bu imtina keyfiyeti hapsi müstelzim bir suç addedilip hapse mahkûm edilirler.»