• 538 sayılı Kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi

    «Tasarı icradaki imza inkârları ile müessir şekilde mücadele yoluna girmiştir. Bunun için 62. madde borçluya senet altındaki imzayı reddetmekte ise bunun itiraz sırasında ayrıca ve açıkça bildirmesi mükellefiyetini tahmil etmekte, aksi takdirde takibin mesnedini teşkil eden senedin mevzubahis takip bakımından borçludan sâdır sayılacağı hükmünü koymaktadır. Bundan başka imzanın reddi borçlu tarafından istenildiği takdirde bunun itiraz safhasında yapılması lüzumunun borçluya ödeme emri ile ihtar edilmesini temin için 60. maddeye gerekli ilâve yapılmıştır.

    Ayrıca borçluya itirazı sırasında itiraz sebeplerini bildirmek mükellefiyeti tahmil edilmiş ve 62. madde o suretle kaleme alınmıştır. Borçlu itirazı sırasında sebep bildirmemiş ise alacaklı itirazın kaldırılması için tetkik merciine başvurduğu takdirde borçlu ancak alacaklı tarafından ibraz edilen senet metnine istinat ettirilebilecek sebepleri ileri sürebilir. Meselâ takibe konu senette borç bir şarta tâlik edilmişse borçlu o şartın tahakkuk etmediğini dermeyan etmek hakkını haizdir. Yoksa senet metninde mesnedini bulmayan ve tediye gibi senedin tanziminden sonra vukuu bulan def'ileri serdedemez. Tabiatıyla müdafaa hakkının bu suretle daraltılmasından ötürü itirazın kaldırılması kararı ile karşılaşması halinde haksız olarak ödemek zorunda kalacağı meblağı, 72. madde mucibince istirdat etmek hakkı ayrıca saklıdır. İtirazın mahkemede iptal edilmesi halinde ise borçlunun itiraz sebeplerini icra dairesine itiraz sırasında bildirmesinin bir neticesi olmayacak, borçlu cevap layihasında umumi hükümler mucibince müdafaa sebeplerini serbestçe dermeyan etmek hakkını haiz bulunacaktır.»


  • 6352 sayılı Kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi

    Maddeyle, icra müdürünün ödeme emri düzenleyebilmesi için takip talebinin Kanunda öngörülen şartları içerip içermediğini incelemesi koşulu getirilmektedir. 2004 sayılı Kanunun “Tutanaklar” kenar başlıklı 8 inci maddesine bu Kanunun çerçeve 2 nci maddesiyle yeni bir fıkra eklenerek, icra ve iflas dairelerince verilen kararların gerekçeli olarak tutanaklara yazılması hükmü getirilmiştir. Bu hüküm gereğince, takip talebinin kabul edilmemesi halinde de gerekçenin icra müdürü tarafından tutanağa yazılması gerektiği açıktır. Ayrıca 2004 sayılı Kanunun 58 inci maddesinde yapılan değişikliğe paralel olarak icra dairesi tarafından düzenlenen ödeme emrinde yer alması gereken unsurlarda değişiklik yapılmaktadır.


  • 6352 sayılı Kanuna ait Adalet Komisyonu Raporu Gerekçesi

    Alt Komisyon metninin 9’uncu maddesi, borcun ve masrafların yatırılacağı banka hesabına açıklık getirmek amacıyla Alt Komisyonca yapılan değişikliğin Komisyonumuzca da benimsenmesi suretiyle aynen kabul edilmiştir.