• Adalet Komisyonu Raporu Gerekçesi

    «Tasarının 17 nci maddesinin birinci fıkrasındaki “aradaki doğum sırasıyla” ifadesi daha anlaşılır olması bakımından “hısımları birbirine bağlayan doğum sırasıyla” şeklinde değiştirilmiş, ikinci fıkrasında yer alan “altsoy ile üstsoydaki” ibaresi gereksiz görülerek metinden çıkarılmıştır.»


  • «1998 Tasarısı»ndaki Gerekçe

    ‘Madde 17- Yürürlükteki Kanunun 17 nci maddesini karşılamaktadır.

    Yürürlükteki metin esas alınmakla beraber, İsviçre Medeni Kanununun 20 nci maddesinin Almanca metni dikkate alınarak usul ve füru hısımlığının “düz çizgi hısımlığı”, civar hısımlığının ise “yan çizgi hısımlığı” olduğu belirtilmiştir. Ayrıca düz çizgi hısımlığında usul ve füru deyimlerini karşılamak üzere “üstsoy” ve “altsoy” deyimlerine yer verilmiş, “civar hısımları” için de “yansoy” deyimi kullanılmıştır’.

    «Madde 17- Kan hısımlığının derecesi, aradaki doğum sayısıyla belli olur.

    Biri diğerinden gelen altsoy ile üstsoydaki kişiler arasında düz çizgi hısımlığı; biri diğerinden gelmeyip de ortak bir kökten gelen yan soylardaki kişiler arasında yan çizgi hısımlığı vardır.»


  • «1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

    ‘Yürürlükteki metin esas alınmakla beraber, İsviçre Medeni kanununun 20 nci maddesinin Fransızca metni dikkate alınarak usul ve füru hısımlığının “üstsoy-altsoy hısımlığı”, civar hısımlığının ise “yansoy hısımlığı” olduğu belirtilmiştir. Ayrıca üstsoy-altsoy hısımlığında usul ve füru deyimlerini karşılamak üzere “üstsoy” ve “altsoy” deyimlerine yer verilmiş, “civar hısımları” için de “yansoy” deyimi kullanılmıştır.’:

     «Madde 17- Kan hısımlığının derecesi, aradaki doğum sayısıyla belli olur.

    Biri diğerinden gelen altsoy ile üstsoydaki kişiler arasında üstsoy-altsoy hısımlığı; biri diğerinden gelmeyip de ortak bir kökten gelen kişiler arasında yansoy hısımlığı vardır.»


  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe”

    ‘Madde 17- Madde, yürürlükteki Kanunun 17. maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki metin esas alınmakla beraber, usul ve füru hısımlığının “düz çizgi hısımlığı”, civar hısımlığının ise “yan çizgi hısımlığı” olduğu İsviçre Medeni Kanunun 20. maddesinin Almanca metni dikkate alınarak belirtilmiştir. Ayrıca düz çizgi hısımlığında usul ve füru deyimlerini karşılamak üzere “üstsoy” ve “altsoy” deyimlerine yer verilmiş “civar hısımları” için de “yansoy” deyimi kullanılmıştır.’:

    “IV. Hısımlık

    1. Kan hısımlığı

    Madde 17- Kan hısımlığının derecesi, aradaki doğum sayısıyla belli olur.

    Biri diğerinden gelen altsoy ile üstsoydaki kişiler arasında düz çizgi hısımlığı; biri diğerinden gelmeyip de ortak bir kökten gelen yansoylardaki kişiler arasında yan çizgi hısımlığı vardır.”


  • “1971 Tasarısı”ndeki Gerekçe

    ‘1) Terim ve ifade: Medeni Kanun Komisyonu bu maddede düzenlenen hısımlığın ana veya baba soyu ile ilgili olduğunu göz önünde bulundurarak (kan hısımlığı) yerine (soy hısımlığı) terimini kabul etmiş idi. Bu terim burada aynen alıkonulmuş, yine Medeni Kanun Komisyonunun (usul) yerine koyduğu (üstsoy) ve (füruğ) yerine koyduğu (altsoy) terimleri de gayet yerinde olduğundan, olduğu gibi muhafaza edilmiştir. Bunlardan başka, birinci fıkradaki (nesil) terimi yerinde olmadığından bunun karşılığında -Almanca metinde olduğu gibi- (doğum) kelimesi kullanılmıştır. Böylece bir kimse ile babası arasında birinci dereceden soy hısımlığı mevcuttur. Kardeşler arasında ise ikinci dereceden soy hısımlığı vardır; zira -ikiden çok fazla kardeş bulunsa bile- onlardan her biri ile öteki arasında iki doğum yani bir kendi doğumu bir de öteki kardeşinin doğumu vardır. Görülüyor ki bu maddede (nesil) kelimesinin yeri yoktur.

    (Usul hısımlığı) yerine (üst hısımlığı); (füruğ hısımlığı) yerine (alt hısımlığı) ve (civar hısımlığı) yerine de (yan hısımlığı) terimleri Medeni Kanun Komisyonunun koymuş olduğu yerinde ve açık tabirler olup aynen muhafaza edilmiştir.

    2) Biçim değişikliği : Bu madde, aslında olduğu gibi müstakil iki fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     “IV. Hısımlık.

    1. Soy hısımlığı

    Madde 17- Soy hısımlığının derecesi, aradaki doğum sayısıyla belli olur. Biri ötekinin sulbünden gelenler arasındaki hısımlık üst ve alt hısımlığı ve ortak bir sulpten gelip de biri ötekinin sulbünden olmayanlar arasındaki hısımlık ise yan hısımlığıdır.”