• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 793 - Yürürlükteki kanunun 716 ncı maddesini karşılamaktadır.

    Hüküm değişikliği yoktur. Madde İsviçre Medenî Kanununun 744 üncü maddesine uygun olarak üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Kenar başlıklarıyla birlikte mehaz hüküm de gözönünde tutularak, arılaştırılmak suretiyle yeniden kaleme alınmıştır. Bu bağlamda, bir önceki maddede olduğu gibi, ‘fiilen bir kısım üzerinde kullanılmaz veya kullanılamaz ise’ yerine ‘irtifak hakkı belirli parseller üzerinde kullanılmıyorsa, durum ve koşullara göre de kullanılamayacaksa’, denil-miştir. Maddede ‘parsel’ deyiminin kullanılış amaç ve nedeni 792 nci maddenin gerekçesinde açıklandığından burada tekrara gerek duyulmamıştır.”


     


  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 711 - Madde, yürürlükteki kanunun 716. madde-sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur. Madde, kaynak İsviçre Medenî Kanununun 744. maddesine uygun olarak, üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Ayrıca bir önceki maddede olduğu gibi, “fiilen kullanılmaz veya kullanılamazsa” ibaresi, aynı dü-şüncelerle “hâl ve şartlara göre kullanılamazsa” tarzında de-ğiştirilmiştir.’:

     

    “b. Yükümlü taşınmazın bölünmesi

    Madde 711 - Yükümlü taşınmazın bölünmesinde asıl olan, irtifak hakkının her bölüm üzerinde devam etmesidir.

    Ancak, irtifak hakkı bir veya birkaç bölüm üzerinde kullanılmıyorsa ve hâl ve şartlara göre de kullanılamıyacaksa, bu bölümlerin maliklerinden herbiri, kendi taşınmazı üzerindeki irtifak hakkının terkinini isteyebilir.

    Tapu sicil memuru bu istemi irtifak hakkı sahibine bil-dirir ve onun bir ay içinde itiraz etmemesi hâlinde, irtifak hakkını terkin eder.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Ayrı nitelikte üç kuralı kapsayan bu madde üç bağımsız fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     

    “b) Yükümlü taşınmazda

    Madde 716 - Yükümlü taşınmaz parsellenirse, yükümlenim hakkı, kural olarak bütün parseller üzerinde devam eder.

    Şu kadar ki, yükümlenim hakkı yeni duruma göre bir veya birkaç parsel üzerinde kullanılmaz ya da kullanılamazsa, bu pxarsellerin maliki bunlar üzerindeki yükümlenimin kütükten silinmesini isteyebilir.

    Yetkili tapu memuru bu istemi yüklenim hakkı sahibine bildirir ve onun tarafından bir ay içinde itiraz edilmezse yükümlenim hakkını kütükten siler.”