-
«1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«Madde 256 - Madde İsviçre Medenî Kanununun 221 inci maddesinden aynen alınmıştır.
Maddeye göre mal ortaklığı rejimi eşlerin ortaklığa giren malları ile herbiri-nin kişisel mallarından oluşmaktadır.»
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:
‘Madde 202 - Madde, yürürlükteki Kanunun 211. maddesini karşılamaktadır.
Birinci ve ikinci fıkralarda hüküm değişikliği yoktur.
Ortaklığa dahil olmayan kişisel mallar ve bağışlar müte-akip maddede belirtildiği için, yürürlükteki maddenin üçüncü fıkrasına ve mal ortaklığının sınırlı halleri ayrıca düzenlendiği için dördüncü fıkrasına bu maddede yer verilmemiştir.
Son fıkrada ise, eşlerden hangisine ait olduğu isbat edilemeyen bir malın ortak mal kabul edileceği şeklindeki karine muhafaza edilmekle beraber, bunun aksini yalnız eşlerin değil, üçüncü kişilerin de iddia edebilecekleri gözönüne alınarak, ifade düzeltilmiştir.’:
«A. Genel olarak
I. Ortaklığın niteliğini
Madde 202 - Eşler, mal rejimi sözleşmesi ile mal ortaklığını kabul edebilirler.
Mal ortaklığında eşler, ortaklığa giren malların ve gelirlerin bütününe elbirliği hâlinde sahip olurlar ve hiç biri ortaklıktaki payında ve ortaklığa giren mallarda kendi başına tasarrufta bulunamaz.
Bir malın eşlerden birine ait olduğu isbat edilmedikçe o malın ortak mal olduğu kabul edilir.»
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:
‘1) Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir. Özellikle ortaklık mallarının neler olduğu ve genel malortaklığının tarifi açıkça göste-rilmiştir.
2) Biçim değişikliği: 211.nci maddenin yürürlükteki met-ninin dördüncü fıkrası, tasarının birinci fıkrasına eklendiğinden kaldırılmış ve üçüncü fıkrası esasen yukarıda 182 ve 183 ncü maddelerde belirtilmiş hükümlerin tekrarı olduğundan, yeni-den bu maddeye konulmamış, bu suretle, beş fıkralık madde üç fıkra haline konulmuştur.
3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:
«A. Genel Malortaklığı
I. Ortaklık malları
Madde 211 - Eşler mal rejimi sözleşmesiyle malortaklığı rejimini kabul ederlerse, onların malvarlıkları ve gelirleri birleşerek ortak mal haline gelir ve bir bütün olarak her iki eşe ait olur; Bunlara (ortaklık malları) ve bu ortaklığa da (genel mal - ortaklığı) denilir.
Eşlerden hiçbiri ortaklık mallarındaki payı üzerinde ken-di başına tasarrufta bulunamaz.
Bir malın ortaklık mallarından olmadığını iddia eden eş bunu isbatla yükümlüdür.»