-
«1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«Madde 217- Madde, 1984 tarihli Öntasarısının 176 ıncı maddesinden alınmıştır. Yürürlükteki kanunda da bu maddeyi karşılayan bir hüküm mevcut değildir.
Maddeyle eşler arasındaki borç ilişkilerine açıklık getirilmiş ve kabul edilen mal rejiminin eşler arasındaki borçların muaccel olmasını engellemeyeceği belirtilmiştir. Ancak eşlerin herhangi iki insan değil, evlilik birliğini sürdürmekle görevli ve bu birliğe karşı yükümlülükleri olan kişiler olduğu ve evlilik kurumunu koruma gerektiği düşüncesiyle, ödemede güçlükle karşılaşacak eşe süre tanınması kabul edilmiştir. Bununla beraber, alacaklı eşin yararlarını korumak açısından da hâkime gerekirse borçluyu güvence vermekle yükümlü tutma yetkisi tanınması suretiyle, yararlar durumu dengelenmeye çalışılmıştır.»
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:
‘Madde 176- Yürürlükteki kanunda bu maddeyi karşı-layan bir hüküm yoktur.
Bu madde ile, eşler arasındaki borç ilişkilerine açıklık getirilmiş ve kabul edilen mal rejiminin eşler arasındaki borç-ların muaccel olmasını engelleyemeyeceği belirtilmiştir.
Ancak eşlerin herhangi iki insan değil, evlilik birliğini sürdürmekle görevli ve bu birliğe karşı yükümlülükleri olan kişiler olduğu ve evlilik müessesesini himaye gerektiği düşün-cesiyle, ödemede güçlükle karşılaşacak eşe süre tanınması kabul edilmiştir. Bununla beraber, alacaklı eşin menfaatlerini korumak açısından da hâkime gerekirse borçluyu teminat vermekle yükümlü tutma yetkisi tanınması suretiyle, menfaatler durumu dengelendirilmeye çalışılmıştır.’:
«G. Eşler arasındaki borçlar
Madde 176- Mal rejimi, eşler arasındaki borçların muaccel olmasını önlemez. Bununlar beraber bir borcun ifası borçlu eşi evlilik birliğini tehlikeye düşürecek derecede önemli güçlüklere sokacaksa, bu eş ödeme için süre isteyebilir. Hal ve şartlar gerektiriyorsa, hâkim istemde bulunan eşi teminat göstermekle yükümlü tutar.»