-
«1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«Madde 269 - Madde İsviçre Medenî Kanununun 234 üncü maddesinden aynen alınmıştır.
Maddede birinci fıkrasında, eşitlik ilkesinin doğal bir sonucu olarak eşlerden herbirinin, bir önceki madde dışında kalan bütün borçlarından hem kendi kişisel mallarıyla hem de ortaklık mallarının değerlerinin yarısı oranında sorumlu olduğu hükme bağlanmıştır.
Maddenin ikinci fıkrasında eşlerin kişisel mallarının tamamı ve ortaklık mallarının yarısı oranındaki sorumluluğu dışında, ortaklık mallarının zenginleşmesi oranında sorumluluk sınırları genişletilmiştir.»
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:
‘Madde 209 - Madde yürürlükteki Kanunun 217. madde-sini karşılamaktadır. Hükümde eşlerden her birinin borçlarından dolayı hangi hallerde yalnız kişisel mallarıyla sorumlu olduğu belirtilmektedir. Bu borçlar:
1. Sorumluluğunu kişisel mallarıyla sınırlayarak yaptığı borçlar,
2. Evlilik birliğini temsil veya ortaklığı ya da ortaklığın bir işletmesini yönetme yetkisini aşarak yüklendiği borçlar,
3. Diğer eşin rızasını almadan yüklendiği borçlardır.
Evli bir kimseyle bir hukuki işlem yapan üçüncü kişi, eşlerin mal ortaklığı rejimine tâbi olduğunu bilmek zorunda değildir. İşlemi yapan eş mal ortaklığına tâbi olduklarını söylemediği takdirde, üçüncü kişi bunu başka bir şekilde öğrenemezse veya bunu bilmesi kendisinden beklenemezse, onun bu bilgisizliği yüzünden zarara uğramaması gerekir. Bu sebeple ikinci fıkrada bu durumdaki üçüncü kişinin iyi niyeti korunmuş ve onunla işlem yapan eşin borcu yüzünden kişisel mallarından başka ortaklığa getirdiği mallarla da sorumlu olduğu öngö-rülmüştür.
Maddenin son fıkrasında ise, yürürlükteki 217.maddenin son fıkrası hükmüne uygun olarak, üçüncü kişilerin ortaklığın malvarlığındaki artış dolayısıyla sebepsiz zenginleşmeden kaynaklanan hakları saklı tutulmuş ve kendileri açısından ek bir himaye öngörülmüştür.’:
«2. Kişisel borçlar
Madde 209 - Ortaklığın devamı süresince eşlerden her biri aşağıdaki borçlarından yalnız kişisel mallarıyla sorumludur:
1. Sorumluluğunu kişisel mallarıyla sınırlayarak yüklendiği borçlar,
2. Evlilik birliğini temsil veya ortaklığı ya da ortaklığın bir işletmesini yönetme yetkisini aşarak yüklendiği borçlar,
3. Diğer eşin rızasını almadan yüklendiği borçlar.
Bununla beraber, eşler arasında mal ortaklığı bulunduğunu bilmeyen veya bilecek durumda olmayan üçüncü bir kişiye karşı borçlu olan eş, kişisel mallarından başka ortaklığa getirdiği mallarla da sorumludur.
Üçüncü kişilerin, ortaklığın mal varlığında meydana ge-tirdikleri artışdan doğan ortaklık mallarına başvurma hakları saklıdır.»
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:
‘1) Terimler öteki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir. Kenar başlıkta karının sorumluluğunun yalnız özel mallarıyla olduğu, maddenin metnine uygun olarak, belirtilmiştir.
2) Biçim değişikliği, yoktur.
3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:
«b) Yalnız özel mallarıyla.
Madde 217 - Karı, evliliğin devamı sırasında ve evlenme sona erdikten sonra aşağıdaki borçlarından yalnız özel mallarının değeri oranında sorumlu olur:
1- Yalnız özel mallarıyla sorumlu olmak üzere ettiği borç-lar.
2- Kocasının rızası olmadan ettiği borçlar.
3- Evlilik birliğini temsildeki yetkisini aşarak ettiği borç-lar.
Sebepsiz edinimden doğan dava hakkı saklıdır.»