-
«1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«Madde 511 - Yürürlükteki Kanunun 458 inci maddesini karşılamaktadır.
Maddenin birinci fıkrası yürürlükteki metnin tekrarından ibarettir.
İkinci fıkra hükmü uygulamada bu konuda doğan tereddütleri gidermek amacıyla, açık hâle getirilmiştir. Mirasçılıktan çıkarılan (mirastan iskat edilen) kimsenin miras payının, mirasbırakan sadece çıkarma ile yetinmiş ve çıkardığı mirasçının hissesi üzerinde tasarrufta bulunmamışsa bu kişi mirasbırakandan önce ölmüş gibi diğer mirasçılara intikali hükme bağlanmıştır. Bu hükme göre mirasçılıktan çıkarılanın miras hissesinin diğer mirasçılara intikalinin ön koşulu, mirasbırakanın bu pay üzerinde tasarrufta bulunmamasıdır. Böyle bir tasarruf yoksa maddeye göre, birinci plânda mirasçılıktan çıkarılanın altsoyu varsa, mirasçılıktan çıkarılana ait pay bunlara verilecektir. Altsoy yoksa, mirasçılıktan çıkarılana ait miras hissesi, mirasbırakanın diğer yasal mirasçılarına verilecektir.
Mirasbırakan sadece çıkarma ile yetinmeyip, çıkardığı mirasçının hisse-sinde tasarruf etmesi hâli üçüncü fıkrada düzenlenmiştir.
Çıkarılan mirasçının altsoyu varsa ve bu altsoy mirasbırakanın mahfuz hisseli mirasçısı ise, bunlar kendi saklı paylarını isteyebilecekler; bu saklı paya tecavüz eden tasarrufun tenkisini talep edebileceklerdir.
Çıkarılan mirasçının altsoyu yoksa veya çıkarılan mirasçının altsoyu saklı paylı mirasçı değil ise, mirasbırakan çıkardığı mirasçının hissesinde dilediği gibi tasarrufta bulunabilir.»
-
«1984 Tasarısı»ndaki Gerekçe
‘Madde 435 - Madde, yürürlükteki Kanunun 458. maddesini karşılamaktadır; kaynak İsviçre Medenî Kanununun 478. maddesine uygun olarak üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir.
İkinci fıkrada mirastan çıkarılanın payının taksim edilmesinin değil kimlere intikal edeceğinin sözkonusu olduğu gözö-nünde tutularak, fıkrada gereken düzeltme yapılmıştır.’:
«I. Etkileri
Madde 435 - Mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirasçı ola-mıyacağı gibi tenkis dâvası da açamaz.
Mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadık-ça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi, mirasbırakanın kanunî mirasçı-larına kalır.
Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin alt soyu, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi saklı paylarını isteyebilirler.»
-
«1971 Tasarısı»ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade: Terimle yukarıya uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.
2) Biçim değişikliği: Bu maddenin yürürlükte bulunan metni üç cümlede oluşmuş bir tek fıkradan ibarettir. Oysa bu cümleden herbiri ayrı ayrı kuralları kapsadığından, bu madde, İsviçre aslında olduğu gibi, bağımsız üç fıkra haline getirilmiştir.
3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:
«II. Sonuçlar
Madde 458 - Mirasçılıktan çıkarılan kimse, miras alamayacağı gibi indirim davası da açamaz.
Mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmamışsa, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, sanki o kimse mirasbırakandan önce ölmüşçesine, mirasbırakanın kanuni mirasçı-larına düşer.
Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu, sanki o kimse mirasbırakandan önce ölmüşcesine, dokunulmaz paylarını iste-yebilirler.»