• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 263 - Madde İsviçre Medenî Kanununun 228 inci maddesinden aynen alınmıştır.

    Madde olağan yönetim dışındaki işlerde eşlerin birlikte hareket etmeleri zorunluluğunu getirmiştir. Birlikte hareket ya eşlerin söz konusu işi birlikte yapmaları ya da tek başına fakat diğerinin rızasını almak suretiyle söz konusu olabilir. Diğer eş haklı bir sebep olmaksızın rızasını vermekten kaçındığı takdirde, istemi yapan eşin evlilik birliğinin temsili hükümleri çerçevesinde hâkime baş-vuru hakkı vardır. Nitekim, bu husus üçüncü fıkrada saklı tutulmuştur.

    Maddenin ikinci fıkrası mal ortaklığı rejiminde eşlerin birlikte yapmaları zorunlu işlemleri tek başlarına yapmaları nedeniyle iyiniyetli üçüncü kişileri korumaktadır. Buna göre üçüncü kişiler, tek başına hareket eden eşin yaptığı işleme, diğerinin rızasının bulunmadığını bilmiyor veya iyiniyetli çabası sonucu bilecek durumda bulunuyorsa, böyle bir rızanın varlığı kabul edilip, işlem diğer eş için de bağlayıcı sayılacaktır.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 205 - Madde, yürürlükteki Kanunun 213. maddesini karşılamaktadır.

    Yürürlükteki metinde yalnızca ortaklığa dahil mallar üze-rindeki tasarruf işlemleri bakımından eşlerin birlikte hareketi öngörüldüğü hâlde, tasarıda ortaklığın borç altına sokulma-sında da birlikte hareket edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

    Yürürlükteki metinde, «ortaklığa dahil olduğu herkesin anlayabileceği mallar üzerinde vaki tasarrufta alakadar olanlar müstesna» ifadesiyle, bir eş bu tür bir mal üzerinde tasarrufta bulunduğu takdirde, diğer eşin rızasının bulunduğu varsayılmak suretiyle üçüncü kişiler korunmuştur.

    Tasarıda ise maddenin ikinci fıkrasında, üçüncü kişiler ancak rızanın bulunmadığını bilmedikleri ve bilebilecek durumda olmadıkları takdirde iyi niyetli sayılmış ve korunmuş-tur.’:

    «II. Olağanüstü yönetim

    Madde 205 - Olağan yönetim dışında kalan hususlarda eşler, ancak beraberce veya biri diğerinin rızasını almak suretiyle ortaklığı borç altına sokabilir veya mallarda tasarrufta bulunabilir.

    Rızanın bulunmadığını bilmeyen ve bilecek durumda da olmayan üçüncü kişiler için bu rıza var sayılır.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘1) Terimler öteki maddelere uydurulmuş, ifade sade-leştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Bu madde iki bağımsız hükmü kapsadığından, aslında olduğu gibi, iki fıkra haline getirilmiştir.

    3) Hüküm değişikliği yoktur.’:

    «2. Tasarruf.

    a) Ortak mallarda tasarruf.

    Madde 213 - Olağan yönetim işleri müstesna olmak üzere, ortak mallardaki tasarruflar için her iki eşin beyanda bulunması veya birinin tasarrufuna ötekinin rızası gereklidir.

    Bununla beraber üçüncü kişiler bu rızanın yokluğunu bilmiyor veya bilecek durumda bulunmuyorsa veya bir malın ortaklık mallarından olduğu herkesçe anlaşılabilecek bir durumda değilse, o kişiler için bu rıza var sayılır.»