• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 631 -Yürürlükteki kanunun 571 inci mddesini karşılamaktadır.

    Madde farklı konuları düzenlemekte olduğundan iki fıkra hâline dönüş-türülmüştür. Birinci fıkrada terekenin resmî defterinin sulh mahkemesince dü-zenleneceği belirtilmek suretiyle maddeye açıklık getirilmiştir. İkinci fıkrada ise Devletin sorumluluğu açıklanmaktadır. Başkaca hüküm değişikliği yoktur. Arı-laştırılmak suretiyle yeniden kaleme alınmıştır.»



  • «1984 Tasarısı»ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 555 - Madde, yürürlükteki kanunun 571. madde-sini karşılamaktadır. Defterin sulh hâkimi tarafından tutulacağı belirtilerek açıklık sağlanmış ve madde iki fıkra hâlinde düzenlenmiştir.’:

    «E. Mirasın Devlete geçmesi hâli

    Madde 555 - Mirasın Devlete geçmesi hâlinde sulh hâkimi kendiliğinden yukarıdaki usuller uyarınca terekenin resmî def-terini düzenler.

    Devlet, deftere yazılan borçlardan sadece miras yoluyla iktisap ettiği değerler tutarınca sorumludur.»


  • «1971 Tasarısı»ndaki Gerekçe:

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Yoktur.

    3) Hüküm değişikliği: 571 inci maddenin bugünkü metni tam açık değildir: Bu maddede sözkonusu olan defter alelâde bir tedbir defteri veya bir müfredat defteri midir? Yoksa, resmî defter niteliğinde bir envanter midir? Bu defteri kim düzenleyecektir? Hazinenin sınırlı sorumluluğu, kalıtın bütün borçlarına karşı mı, yoksa deftere geçirilmiş borçlara karşı mıdır? Bütün bu soruların cevabını 571 inci maddenin bugün yürürlükte olan metninde bulmaya imkân yoktur. Bu maddenin İsviçre Medenî Kanunundaki aslı olan 592 nci maddesinde Almanca ve İtal-yanca metinlerde herhangi bir defterden söz edilmemiş, Fransızca metninde ise bir envanterin yapılması gerektiği ifadede açıklanmıştır. Bütün İsviçre müellifleri de, ilânla birlikte zarurî olarak bir defter düzenlenmesi lâzım geldiği ve bu defterin resmî defter niteliği taşıdığı konusunda oybirliği halindedirler. Ancak deftere geçirmenin sonuçları hakkında aralarında oybirliği yoktur: Kimisine göre Hazine yalnız deftere geçirtilen borçlardan değil, kalıtın bütün borçlarından, mirastan edinmiş olduğu miktar oranında sorumlu olmalıdır. Kimileri ise bütün borçlardan sorumlu olduğu kanısındadır. Medenî Kanun Komisyonu kalıtın bu maddeye göre düzenlenecek defterinin resmî defter olduğu, bunun sulh mahkemesi tarafından kendiliğinden yani doğrudan doğruya düzenlenmesi gerektiği, hazinenin bu deftere geçirilen borçlardan sorumlu olduğu noktalarının maddede açıklığa kavuşturulmasını uygun bulmuş ve 571 inci madde bu doğrultuda değiştirilerek yeniden kaleme alınmıştır.’:

     

    «F. Mirasın Hazineye geçmesinin sonucu

    Madde 571 - Miras Hazineye kalırsa, suh mahkemesi kendiliğinden ilân yaparak, usulüne göre, kalıtın resmî defterini düzenler ve Hazine kalıtın bu deftere geçirilmiş borçlarından, ancak mirastan edindiği miktar oranında, sorumlu olur.»