• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 857 - Yürürlükteki kanunun 772 nci maddesini karşılamaktadır.

    Yürürlükteki Kanundan farklı olarak ve İsviçre Medenî Kanununun 648 inci maddesinin son fıkrasında 19 Aralık 1963 tarihinde yapılan değişikliğe uygun şekilde maddeye yeni bir fıkra eklenmiştir. Bu yeni hükümle, bir veya bir kaç pay üzerine rehin kurulduktan sonra o taşınmazın tümü üzerinde rehin kurulması yasaklanmıştır. Bu suretle böyle bir rehnin paraya çevrilmesinde karşılaşılacak zorluklar önlenmek istenmiştir. Başka bir hüküm değişikliği yoktur.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 775 - Madde, yürürlükteki kanunun 772. madde-sini karşılamaktadır. Yürürlükteki kanundan farklı olarak ve kaynak İsviçre Medenî Kanununun 648. maddesinin son fıkrasında 19 Aralık 1963 tarihinde yapılan değişikliğe uygun şekilde maddeye yeni bir fıkra eklenmiştir. Bu yeni hükümle, bir veya birkaç pay üzerine rehin kurulduktan sonra o taşınmazın tümü üzerinde rehin kurulması yasaklanmıştır. Bu su-retle böyle bir rehnin paraya çevrilmesinde karşılaşılacak zorluklar önlenmek istenmiştir. Başka bir hüküm değişikliği yoktur.’:

     

    “2. Birden çok kişiye ait taşınmazlarla

    Madde 775 - Paylı mülkiyette paydaş kendi payını reh-nedebilir.

    Pay üzerinde rehin kurulduktan sonra paydaşlar malın tamamını rehnedemezler.

    Elbirliği mülkiyetine tâbi taşınmaz, ancak bütün olarak ve maliklerin tümü adına rehnolunabilir.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: 623 üncü maddenin gerekçesinde be- lirtilen sebeplerle bu maddede (birlikte mülkiyet, paylı mülkiyet ve ortak mülkiyet) terimleri kullanılmış, öteki terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sa-deleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği, yoktur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     

    “2. Birlikte mülkiyet haklarında

    Madde 772 - Paylı mülkiyete konu olan bir taşınmazın maliklerinden herbiri payını kendi başına rehnedebilir.

    Ortak mülkiyete konu olan bir taşınmazın rehni ise, ancak onun tümünün, bütün ortak maliklerce ve hepsi adına, rehnedilmesiyle geçerli olur.”