• 4449 sayılı Kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi

    «İflâs kararının iflâs dairesi tarafından yurt düzeyinde tirajı en yüksek beş gazeteden birinde yayınlanmasına ilişkin hüküm, ilânın yayınlanacağı gün hangi gazetelerin tirajı en yüksek beş gazete olacağı önceden bilinmediğinden ve bilinmesi mümkün olmadığından uygulamada ciddi sorunlara neden olmaktadır. Onun için, maddeyle, ilânın ‘karar tarihinde’ tirajı en yüksek beş gazeteden birinde yayımlanması imkânı getirilerek bu sorunların giderilmesi ve takiplerin uzamasının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca maddede yer alan yazım hataları da düzeltilmiştir.»


  • 5092 sayılı Kanuna ait Adalet Komisyonu Raporu

    «...Kanunun 114 üncü maddesinde yapılan değişikliğe paralel olarak, 166 ncı maddenin ikinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan ‘yurt düzeyinde tirajı en yüksek beş gazeteden’ ibaresi ‘tirajı yüzbinin (ellibinin olarak kanunlaşmıştır) üzerinde olan ve yurt düzeyinde dağıtımı yapılan gazetelerden’ şeklinde ve üçüncü cümlesinde yer alan ‘en yüksek’ ibaresi ‘yüzbinin üzerinde olan ve yurt düzeyinde dağıtımı yapılan’ şeklinde değiştirilmiştir»


  • 538 sayılı kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi

    «5590 sayılı kanunun 83 üncü maddesi göz önünde tutularak iflas kararının aynı zamanda mahalli ticaret odalarına, sanayi odalarına ve borsalara da bildirilmesini temin için ilgili maddeye bu husus ilave edilmiştir. Bu suretle değişik hükümler bir arada toplanmış ve uygulamada gözden kaçmalar önlenmiştir.»


  • 538 sayılı Kanuna ait Adalet Komisyonu Raporu Gerekçesi

    «Bu maddenin 2 nci fıkrasına göre, iflas kararı kendisine bildirilen iflas dairesi, bu kararı gereken makamlara hemen bildirmekle beraber kararı derhal ilan edecektir. Kanunun ve tasarının gayesi budur. Bununla beraber, tatbikatta iflas kararının ilgili makamlara bildirilmesi ve ilanı, alacaklının iradesine bağlı kalmaktadır. Zira, alacaklı gerekli masrafını vermedikçe iflas dairesi bu işleri yapmamaktadır. Halbuki, iflas dairesinin gerek bildirmeyi, gerekse ilanı hemen kendiliğinden, yani re’sen yap-ması gerekir. Bu bildirmenin ve ilanın hemen yapılmasındaki maksat, bilhassa iflasın açılması ile ilanı arasındaki devrede iyi niyetli kimselerin müflis ile yapacakları muamelelere mani olmaktır ki, bunlar bilhassa 190 ncı maddenin 2 nci fıkrasındaki, 191 nci maddenin 2 nci fıkrasındaki ve 192 nci maddedeki muamelelerdir.

    Tatbikatta, iflas isteyen alacaklının gerekli masrafı yaptırmayarak iflas kararının ilgili yerlere bildirilmesine ve ilanına mani olmak suretiyle bunu bir tehdit vasıtası gibi kullandığı ve bazı ahvalde haksız menfaatler de sağladığı görülmektedir. Bütün bu duruma mani olmak için, 2 nci fıkraya «kendiliğinden ve derhal» kelimeleri eklenmiştir. Buna göre, iflas memuru adı geçen bildirmeleri ve iflasın ilanını derhal ve re’sen yapacaktır. Bunun için gerekli masraf, esasen, tasarının 140 ncı maddenin 2 nci fıkrası gereğince iflas isteyen alacaklıdan peşin olarak alınmış olacaktır. Mahkeme, bu masrafları peşin almadan iflas kararı vermiş ise, burada Devletin bir organının kusuru bahis konusu olacağından, iflas memuru gereken bildirme ve ilanı gene re’sen ve derhal yapacak, bunun için lüzumlu masraf ise Devlet tarafından ödenecektir. Böylece, her halde iflas kararı re’sen ve derhal gereken yerlere bildirilecek ve ilan edilecektir. İflas kararının ilanı için, 219 ncu maddedeki ilan beklenmeyecektir. Her iki ilanın gayeleri başka olup, birbirinden müstakildir.»


  • 3222 sayılı kanuna ait Adalet Komisyonu Raporu

    «...Yapılan ilave ile ilgililerin takip ve bilgi edinebilmeleri için iflas kararının Ticaret Sicili Gazetesinde de ilan edileceği hükme bağlanmış ve maddeye açıklık kazandırmak üzere ‘başkaca’ kelimesi ‘mahalli Gazete’ olarak değiştirilmiştir.»


  • 3494 sayılı kanuna ait Hükümet Gerekçesi

    «...Mahkemenin verdiği iflas kararı ilgili yerlere bildirilmekte ve ayrıca gazete ile ilan edilmektedir. Müflisten alacaklı ve borçlu olanların iflasın açıldığını bilmeleri önem arz etmektedir. İlgililerin iflastan haberdar olabilmelerini temin amacıyla Basın İlan Kurumu aracılığı ile yapılan ilanın yurt düzeyinde tirajı en yüksek beş gazeteden birinde ve ayrıca mahalli bir gazetede yapılması sağlanmaktadır...

    Maddenin eski halinde yer alan kuruluşların yanı sıra Türkiye Bankalar Birliği ve Sermaye Piyasası kuruluna da iflas kararının bildirilmesi zorunluluğu getirilmektedir.