-
“1998 Tasarısı”ndaki Gerekçe
“Madde 19- Yürürlükteki Kanunun 19 uncu maddesini karşılamaktadır.
Maddede ve konu başlığında kullanılan “İkametgâh” terimi yerine günümüz diline de uygun olarak “Yerleşim yeri” terimi kullanılmıştır. Aynı şekilde maddedeki “ticari ve sınai müesseseler” deyimi yerine “ticari firmalar” deyimi kulla-nılmıştır.”
-
«1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«Madde 19 - Maddedeki ‘ticari ve sınai müesseseler’ deyimi yerine ‘ticarî ve sınaî kuruluşlar’ deyimi kullanılmıştır.»
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 19- Madde, yürürlükteki kanunun 19. maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki metin esas alınmakla beraber yerleşim yeri (ikametgah) deyiminin bir yer değil kişinin bir yerle olan hukuki ilişkisi anlamına geldiği göz önünde tutularak ve kaynak İsviçre Medeni Kanununun 23. maddesine uygun olarak birinci fıkra düzenlenmiştir.’:
“V. Yerleşim yeri
1. Kavram
Madde 19- Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir.
Kişinin aynı zamanda birden çok yerleşim yeri olamaz. Bu kural ticaret ve sanayi kuruluşlarına uygulanmaz.”
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade : Anayasamızda bulunan (konut) terimi bir kimsenin fiilen oturduğu yeri, yani maddi bir şeyi, meskeni ifade ettiğinden, burada ikametgah yerine kullanılmasına imkan görülmemiştir. Çünkü (ikametgah) maddi değil, hukuki bir kavramdır; yani bir kimsenin hukuken bağlı olduğu bölge veya yerdir. Ve bu noktada, meskenden ayrılır. Buna, Anayasamıza girmiş olan (konut) terimine paralel olarak (konut) denilmesi çok uygun olursa da henüz yerleşmiş bir terim olmadığından burada kullanılmamıştır.
2) Biçim değişikliği : Bugün yürüklükte olan on dokuzuncu madde metninin son iki fıkrası, birbiriyle yakından bağlantılı olduğundan, İsviçre aslında olduğu gibi, bunlar bir tek fıkra halinde birleştirilmiştir.
3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:
“ V. İkametgah.
1. Tarifi.
Madde 19- Kişinin ikametgahı yerleşmek niyetiyle oturduğu yerdir. Kişinin aynı zamanda birden çok ikametgahı olamaz; bu kural, ticaret ve sanayi kurumlarına uygulanmaz.”