-
4949 sayılı Kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi
«İcra ve İflas Kanununun 88 inci maddesinin ikinci fıkrasına eklenen hükümle; ‘üçüncü şahsın elinde bulunan taşınır malların haczedilmesi alacaklının muvafakatı ve üçüncü şahsın kabulü halinde üçüncü kişiye yediemin olarak bırakılacağı’ öngörülmüştür. Böylece, ‘alacaklı muvafakat etmezse, üçüncü kişinin elinde bulunan taşınır malların da haczedilip, üçüncü kişinin elinde bırakılmayarak muhafaza altına alınacağı’ şeklindeki uygulamaya son verilmesi amaçlanmıştır.
Maddenin üçüncü fıkrasına eklenen hükümle ticarî işletme rehni kapsamındaki taşınırların haciz ve rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takiplerde icra dairesince satılmalarına karar verilmesinden önce muhafaza altına alınmaları önlenmiş, ticarî işletmenin bütünlüğü korunarak, borçlunun ticarî faaliyetine devam edebilmesi ve bu yolla borçlarını ödeyebilmesi imkanı sağlanmıştır.
Maddenin dördüncü fıkrasında yapılan değişiklikle; ‘Adalet Bakanlığı haczedilmiş malların muhafazası için Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfına da depo ve garaj açtırabileceği ya da işletme hakkını Vakfa verebileceği’ belirtilmiştir.
Beşinci fıkrada yapılan değişiklikle yediemin olarak kendisine saklanmak üzere bırakılan hacizli mallarla ilgili olarak üçüncü kişiler hakkında da bu fıkra hükmünde yer alan usullerin uygulanması amaçlanmıştır.»
-
Adliye Encümeni Mazbatası Gerekçesi
«Cirosu kâbil senetlerle poliçeler ve hamiline ait esham ve banknot ve para gibi kıymetli malların haczinde bunların icra memuru tarafından dairede muhafazası muvafık olmakla bu lüzum 88. maddede gösterilmiştir.
Üçüncü şahıslar elinde bulunan borçlunun malları ile alacak vesair hakları icra dairesince bu şahıslara yapılacak tebligatla haczolunur.
88. madde son tâdilat sırasında tâdil edilmek istenmiş ve bu maksatla hükümet teklifine (Gayrımenkul ipotek alacaklısının bu gayrimenkulde olan ve teferruat mahiyetinde bulunan menkul mallar bakımından menfaatlerinin korunmasına imkân verilmesi için bu malların haczinden haberdar edilmesinde fayda olduğunu tatbikat göstermiş, bu itibarla da, bu kabil hacizlerin ipotek alacaklısına tebliği ve şikâyet süresi olan yedi gün içinde mahcuz malın paraya çevrilmesi hususu bir fıkra halinde maddeye eklenmiştir.) şeklinde bir gerekçe düzenlenmişse de, bu gerekçe her ne hâl ile, varit görülmeyerek bu fıkra tasarıdan çıkarılarak madde eski halinde bırakılmıştır.»
-
3222 sayılı Kanuna ait Hükümet Gerekçesi
«Uygulamada, haczedilen malların muhafaza altına alınmasının istenilmesi halinde, mahcuz malların konulacağı depo ve garaj temini büyük güçlükler arzetmektedir. 88. maddeye eklenen fıkra ile, Adalet Bakanlığının mahcuz malların muhafaza edileceği depo ve garajlar açılmasına imkân verilmekte ve sorun kısmen çözüme kavuşturulmaktadır. Bütün il ve ilçelerde bu nev’i yerler açılmasının imkansızlığı nedeniyle depo ve garajlar, Bakanlıkça uygun görülecek yerlerde açılacaktır. Maddeye eklenen son fıkra ile ayrıca depolardaki malların birikimini önleyecek ve tasfiyesini sağlayacak imkan da getirilmektedir.»
-
3222 sayılı Kanuna ait Adalet Komisyonu Gerekçesi
«...Maddenin ilk fıkrasında redaksiyon yapılmış, ikinci fıkrasında yapılan düzenlemeyle depolarda saklanan ve üzerinden haciz kalkan malların sahiplerine iadesi yanında, bu hal dışındaki nedenlerle de alınmayarak depolarda bırakılan malların iadesi mümkün hale getirilmiştir.
-
6352 sayılı Kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi
Madde ile, haczedilen taşınır malların toplam değerinin onaltı yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık en yüksek brüt asgari ücret tutarının beş katından az olması halinde bu malların muhafaza altına alınmayacağı, borçluya veya üçüncü kişilere yediemin olarak bırakılacağı düzenlenmektedir. Böylece, borçlunun zorunlu ihtiyaç duyduğu ve paraya çevrilme masraflarını karşılamayacak malların muhafaza altına alınması önlenerek yediemin depolarına götürülmesinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
Uygulamada bazı yediemin depolarının gerekli altyapı ve donanıma sahip olmadan uygunsuz fiziki ortamlarda hizmet verdiği, bu depolarda bulunan malların muhafazasında ve denetiminde büyük zorluklar yaşandığına yönelik şikâyetler bulunmaktadır. Ayrıca, uygulamada yasal bir düzenleme bulunmaması nedeniyle denetimsiz çalışan yediemin depolarına hukukî bir altyapı hazırlanması ve bu depoların daha verimli işletilebilmesi amacıyla, hacizli malların Adalet Bakanlığına ait yediemin depolarında veya bu Bakanlık tarafından işletme yetki belgesi verilen gerçek veya tüzel kişilere ait lisanslı yediemin depolarında muhafaza edilmesi hükme bağlanmaktadır.