• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     «Madde 463 - Yürürlükteki kanunun 406 ncı maddesini karşılamaktadır.

    Maddede “sulh mahkemesi” deyimi yerine “vesayet makamı”, “asliye mah-kemesi” deyimi yerine “denetim makamı” deyimi kullanılmıştır. Hüküm değişikliği yoktur.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 387 - Madde, yürürlükteki kanunun 406. madde-sini karşılamaktadır. Yürürlükteki metindeki “sulh mahkeme-si” deyimi yerine “sulh hâkimi”; “asliye mahkemesi” deyimi yerine “asliye hâkimi” deyimi konulmuştur. Hüküm değişikliği yoktur.’:

    II. Asliye hâkimi tarafından

    Madde 387 - Aşağıdaki hallerde sulh hâkiminin izninden sonra asliye hâkiminin de onayı gereklidir.

    1. Vesayet altındaki kişinin evlât edinmesi veya evlât edi- nilmesi,

    2. Vesayet altındaki kişinin vatandaşlığa girmesi veya çıkması,

    3. Bir işletmenin devir alınması veya tasfiyesi, kişisel sorumluluğu gerektiren bir ortaklığa girilmesi veya önemli bir sermaye ile bir şirkete ortak olunması,

    4. Ömür boyu aylık veya gelir bağlama veya ölünceye kadar bakma sözleşmeleri yapılması,

    5. Mirasın kabulü, reddi veya miras sözleşmesi yapılması,

    6. Küçüğün ergin kılınması,

    7. Vesayet altındaki kişi ile vasi arasında sözleşme yapılması.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere ve Ana-yasa’ya uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir. Özellikle kenar başlık, evvelce kabul edilmiş bulunan terime uygun olarak (denetim makamı tarafından) biçimine konulmuş, aynı terim birinci fıkrada da kullanılmış ve 405 inci maddenin gerek-çesinde ve ayrıca 169, 254, 256 ncı maddelerde belirtilen sebeplerle (müsaadesi) terimi yerine (onayı) terimi kullanılmıştır.

    (1) numaralı bentteki (evlâtlık olması) tabiri yerine (ev-lâdedinilmesi) deyimi konulmuştur.

    (2) numaralı bentteki (vatandaşlık hakkını iktisab ve ondan feragat) yerine (vatandaşlığa girme veya bundan çıkma) denilmiştir.

    (3) numaralı bentteki (iktisadî bir teşebbüs) kelimelerinin yerine (iktisadî bir işletmenin) ve (şirkete) yerine de (ortaklığa) kelimesi kullanılmıştır.

    (4) numaralı bentte (kaydı hayatla) terimi yerine (ömür boyunca); (irad itasına) yerine, (gelir bağlanmasına); (infak) yerine (bakma) terimleri kullanılarak öteki maddelerdeki terimlerle birlik sağlanmıştır.

    (5) numaralı bentte bir değişiklik yoktur yalnız (muka-vele) yerine bu Tasarının başından beri kullanılan (sözleşme) terimi konulmuştur.

    (6) numaralı bentteki (küçüğün mezun kılınması) ibaresi yerine (küçüğün erginliğine karar verilmesi) denilmiştir. Bura-daki (küçükten) maksat, velâyet altındaki (küçük) değil, vasilik altındaki (küçük) tür. Çünkü velâyet altındaki küçüğün yargısal erginliğine, genel hükümler uyarınca, Medenî Kanunun 12 nci maddesi uygulanmak suretiyle karar verilir.

    (7) numaralı bentte (mukavelelerin tasdiki) denilmektedir ki, bundan sanki vesayetli ile vasi arasındaki sözleşmelerin tasdikinin denetim makamının müsaadesine bağlı olduğu gibi garip bir anlam çıkmaktadır. Halbuki maksat bu gibi sözleş-melerin hem vesayet makamının onamı hem de denetim maka-mının onayı ile yapılabileceğidir. Bu sebeple bu bendin ifadesi İsviçre aslının Almanca metnine uygun olarak düzeltilmiştir.’:

     

    II. Denetim makamı tarafından.

    Madde 406 - Aşağıdaki konularda vasilik makamının onamı alındıktan sonra denetim makamının onayı gereklidir:

    1- Vesayetlinin evlâdedinilmesi veya evlâdedinmesi;

    2- Vatandaşlığa girme veya bundan çıkma;

    3- İktisadî bir işletmenin devralınması veya tasfiyesi; vesayetlinin, şahsî sorumluluğu ile veya önemli bir sermaye konulması suretiyle bir ortaklığa girmesi;

    4- Ömür boyunca maaş veya gelir bağlama veya ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapılması;

    5- Bir mirasın kabulü veya reddi veya bir miras sözleşmesi yapılması;

    6- Küçüğün erginliğine karar verilmesi;

    7- Vesayetli ile vasi arasında iktisadî nitelikte sözleşmeler yapılması.”