-
4949 sayılı Kanuna ait Hükümet Gerekçesi
«İflâsta sıra cetvelinde ilk beş sırada yer alan imtiyazlı alacaklar ile imtiyazlı olmayan diğer bütün alacaklar, üç sıra halinde düzenlenerek, iflâs tasfiyesinde alacaklılar arasında olabildiğince eşitliğin ve daha adil bir paylaşımın sağlanması; öte yandan, uygulama alanı bulunmayan alacak kategorilerinin Kanundan ayıklanması amaçlanmıştır. Bu bağlamda, vergi alacaklarına tanınan imtiyaz da, bu imtiyaz nedeniyle diğer (imtiyazlı olmayan) alacaklılar birçok halde alacaklarını kısmen dahi olsa tahsil edemediklerinden kaldırılmıştır. Maddeye eklenen yeni fıkra ile, ilk iki sırada yer alan alacakların imtiyazdan yararlanabilmesi için öngörülen müddetlerin hesabında bazı süreçlerle ilgili müddetlerin dikkate alınmayacağı kabul edilerek, imtiyazlı alacak sahiplerinin haklarının korunması sağlanmıştır.»
-
4949 sayılı Kanuna ait Adalet Komisyonu Raporu
«Tasarının çerçeve 54 üncü maddesiyle değiştirilmesi öngörülen 2004 sayılı Kanunun 206 ncı maddesinin dördüncü fıkrasının (A) bendine ihbar ve kıdem tazminatlarını bent kapsamına almak amacıyla "tahakkuk etmiş" ibaresinden sonra "ihbar ve kıdem tazminatları dahil" ibaresi eklenmiş, "Özel kanunlarında imtiyazlı olduğu belirtilen alacaklar." Üçüncü sıra başlığı altında ilave edilmiş, üçüncü sıranın başlığı dördüncü sıra olarak değiştirilmiştir.»
-
3890 sayılı kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi
«206 ncı maddedeki alacaklar sırasında parça üzerine çalışan fabrika işçileriyle sair işçilerin iflasın açılmasından evvelki ücretlerinin yalnız üç aylığına imtiyaz verilmesi Prof. Leeman tarafından az görülmüştür. Muamileyhin mütalaasına göre işçiler çok defa işlerinden çıkarılmamak veya başka tarafta iş bulamamak korkusu ile ücretlerini istemezler. Ücret alacakları daha fazla müddet tedahülde kalabilir. Patron iflâs edince bu alacakları imtiyazsız kalır. Mağdur olurlar. Bunu altı aya çıkarmayı Prof. teklif etmiş ve komisyonunun da iştiraki ile madde o suretle tadil edilmiştir.»
-
3890 sayılı kanuna ait Adliye Encümeni Mazbatası Gerekçesi
«Adi ve rehinli alacaklıların sırasına mütedair olan 206 ncı maddenin birinci sırasının (C) fıkrasında yazılı gündelik veya parça üzerinde çalışan fabrika işçileri ile diğer işçi ücretlerine ait imtiyazın iflâsın açılmasından altı ay evveline kadar teşmili içtimai bakımdan faydalı görülerek 206. madde, teklif edilen şekilde kabul olunmuştur.»
-
6763 sayılı kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi
«Yeni Ticaret Kanununun 468. maddesi ile güdülen maksadı temin etmek üzere, anonim vesair ticaret ortaklıkları tarafından müstahdem ve işçileri lehine ayrılmış olan yardım akçelerine müteallik borçları ikinci sıraya dercetmek zaruri görülmüştür.»
-
Adalet Komisyonu Raporu Gerekçesi
«İcra ve İflâs Kanununun 206. maddesinin 4. fıkrasının (ikinci sıra) adlı bendinin (B) kısmının, yeni hükümler karşısında bir manası kalmadığından, oraya hüküm eklenmesi yerine hükümet tasarısındaki teklifin daha açık bir şekli konularak (B) kısmının değiştirilmesi gerekli görülmüştür.
Bu hüküm patronların, müstahdem ve işçileri için kurdukları yardım sandıkları gibi müesseselerden ve onlara olan borçlarından bahseder.
İcra ve İflâs Kanununun 206 ncı maddesinin 4. fıkrasındaki üçüncü sıraya, ‘acentaların müvekkillerinden olan alacakları’na ait hüküm, İsviçre Borçlar Kanununun 1949 yılındaki değiştirilmesi ile o kanuna eklenen hükümden ilham alınarak konulmuştur.»
-
2004 sayılı kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi
«201. madde de yazılı sıralardan birincisinin (g) işaretli bendinde yalnız ‘yazıhane müstahdemleri’nden bahsedilmektedir. Bu sebeple fabrika, mezbaha vesaire gibi ticari müesseselerde daimi olarak istihdam edilen fen müşaviri, doktor, baytar vesairenin yazıhane memur ve müstahdemlerinden madut olup olmadıkları tatbikatta tereddüdü mucip olmuştur. O gibi, fen ve ihtisas sahiplerinden hizmetlerini müesseseye hasretmiş olanların da birinci sıradan istifade edebilmeleri için mezkür bende: (müessesede daimi çalışan memur ve müstahdemler) kelimeleri ilave olunmuştur.»
-
2004 sayılı kanuna ait Adliye Encümeni Mazbatası
«Adi ve rehinli alacakların sıraları 206. maddede altıya ayrılarak tafsilen gösterilmiş ve ‘her sıranın alacaklıları’ kendi aralarında müsavi hakka malik oldukları ve bir sıra alacaklıları matluplarını almadan, sonra gelen sıradakilerin bir şey alamayacağı'da 207. maddede tasrih kılınmıştır.»
-
3222 sayılı Kanuna ait Hükümet Gerekçesi
«Kanunun 206 ncı maddesinde, işçi alacakları, ödeme sırası bakımından imtiyazlı alacak olarak kabul edilmiş ve birinci sırada yer almıştır. Ancak, iflâsın açılmasından evvelki işçi ücretlerinin yalnızca altı aylığına imtiyaz verilmesi yetersiz kalmaktadır. İflâsın eşiğine gelmiş şirketler altı ayı aşan sürelerde de işçilerine ödeme yapmamaktadırlar. Ayrıca işverenin iflâsı halinde uzun yıllar o işyerinde çalışan işçinin, imtiyazlı alacaklar arasında yer verilmemesi nedeniyle, kıdem ve ihbar tazminatını da alması sonucu ortaya çıkmaktadır. İşçi alacaklarının imtiyazsız kalması, emekleriyle geçimini sağlayanların büyük mağduriyetlerine sebep olmaktadır. Bu mahzuru bertaraf maksadıyla 206. madde değiştirilmekle, imtiyaz tanınan işçi aylıkları, altı aydan bir yıla çıkarılmakta ve ayrıca işçi kıdem ve ihbar tazminatları da imtiyazlı alacaklar arasına alınmaktadır.»
-
3222 sayılı kanuna ait Adalet Komisyonu Raporu
«Günümüz şartlarında kanun ve sözleşmelerle işçilere ücretlerinin dışında verilen ve parayla ölçülebilen hak ve menfaatler de vardır. İflâs halinde bunlara da öncelik tanınması ve tasarının... C bendinde bu yolda... gerekli ilave yapılmıştır.»
-
6103 sayılı TTK.'nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanuna ait Adalet Komisyonu Gerekçesi
Gemilerin cebrî icra yoluyla satışında sıra cetveli, Türk Ticaret Kanununun 1389 ilâ 1397 nci maddelerine göre düzenlenecektir. Bu kuralın, uygulamada açıklık sağlamak üzere, 2004 sayılı Kanunda da vurgulanması uygun bulunmuştur. Bu sebeple yeni düzenlenen 144/a maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde ve 153/a maddesinin üçüncü fıkrasının üçüncü bendinde, Türk Ticaret Kanununun sıra cetveline ilişkin hükümleri açıkça saklı tutulmuştur. Bu ilkeye uygun olarak, 2004 sayılı Kanunun 206 ncı maddesine 17/7/2003 tarihli ve 4949 sayılı İcra ve İflâs Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 52 nci maddesi uyarınca eklenen son fıkradan sonra gelmek üzere yeni bir fıkra eklenmesi uygun bulunmuştur. Bu fıkrada da Türk Ticaret Kanununun sıra cetveline ilişkin hükümleri saklı tutulmaktadır. Bu ekleme yapılınca, 206 ncı maddenin üçüncü fıkrasına 6763 sayılı Kanunun 42 nci maddesinin (p) bendi uyarınca eklenen ikinci cümlesine gerek kalmadığından, anılan cümle hükmü metinden çıkarılmıştır.
-
7101 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Yer Alan Gerekçe
Maddeyle, bir kısım kamu alacaklıları ile rehinle temin edilmiş alacakların rüçhanı yer değiştirmektedir. Buna göre, maddenin birinci fıkrasında belirtilen bir kısım kamu alacakları, rehinle temin edilmiş alacaklar karşılandıktan sonra diğer alacaklara nazaran öncelikli olarak ödenecektir.