-
5311 sayılı Kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi
«Yapılan değişiklikle istinaf yoluna uyum sağlanmıştır.»
-
538 sayılı Kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi
«Bu maddede yapılan tadilat da yetersiz imza inkârları ile mücadele etmek maksadından mülhemdir. İnkâra uğrayan imzanın merci önünde borçluya aidiyeti tebeyyün etse bile, bu, yalnız itirazın muvakkaten kaldırılmasına müncer olmakta ve borçlu borçtan kurtulma davası açmak suretiyle muvakkat haczin kat’i hacze münkalip olmasını önlemekte ve tabiatiyle bu durum alacaklının hakkına kavuşması bakımından mühim bir gecikme sebebi teşkil etmektedir. Borçtan kurtulma davasının haksız yere açılmasının sübutu halinde borçlunun yüzde on tazminata mahkûmiyeti derpiş edilmekte ise de, bu ileride tahakkuk edecek bir ihtimal olduğu için bunu birçok borçlular göze almaktadırlar. Onun için borçtan kurtulma davasında haksız çıkan tarafın, ayrıca mahkûm edileceği tazminat miktarının yüzde onbeşe iblâğı cihetine gidildiği gibi, borçtan kurtulma davasını açacak borçlunun haksızlığı ihtimalini gözönünde tutmak mecburiyetinde bırakılması için dava ikame ederken yüzde onbeş nisbetinde teminat irae etmek mecburiyetinde bırakılması uygun görülmüştür. O suretle ki yüzde onbeş teminat iraesi mecburiyeti borçtan kurtulma davasının istima şartı haline getirilmiştir.»
-
Adalet Komisyonu Raporu Gerekçesi
«Bu maddenin 2 nci fıkrasına göre, borçtan kurtulma davasının dinlenebilmesi (mesmu olması) için, davacının ilk duruşma gününe kadar yüzde onbeş teminat yatırmış olması şarttır. Davacı, en geç bu ilk duruşma gününde yüzdeonbeş teminat yatırmazsa, kendisine bunun için bir mühlet verilemiyecek ve davası mesmu olmadığından reddolunacaktır. Davacı veya vekili arzu ve ihtiyari dışında bir sebepten dolayı ilk duruşmaya gelmemiş ve eski hale getirme şartları da mevcutsa, davacı, eski hale getirme yoluna giderek bu talebin kabulü halinde derhal teminatı yatırarak, davaya devam edilmesini sağlayabilir. Bunun dışında ilk duruşma gününe kadar teminat yatırmamasının müeyyidesi kesindir; dava reddolunacaktır.»
-
3494 sayılı Kanuna ait Hükümet Gerekçesi
«Borçtan kurtulma davasında haksız çıkan tarafa hükmedilen tazminat miktarı yüzde onbeşten yüzde kırka çıkartılarak borçluların haksız dava açmalarına engel olunmak istenmiştir.»
-
6352 sayılı Kanuna ait Adalet Komisyonu Raporu Gerekçesi
Alt Komisyon metninin 13’üncü maddesi, icra tazminat oranlarına ilişkin yukarıda ifade edilen gerekçelerle verilen önergeyle, 2004 sayılı Kanunun 69’uncu maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “yüzde kırkından” ibaresi “yüzde yirmisinden” şeklinde değiştirilmiş ve çerçeve 13’üncü madde olarak Komisyonumuzca kabul edilmiştir.