• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 226- Madde İsviçre Medenî Kanununun 205 inci maddesini karşılamaktadır.

    Maddenin birinci fıkrası her eşe, edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesinde, diğer eşin zilyetliğinde bulunan mallarını geri alma hakkını tanımıştır. Aslında her eş gerek kişisel, gerek edinilmiş bütün malvarlığı üzerinde evlilik süresince mülkiyet hakkını muhafaza ettiğinden, kendi mallarından yararlanma veya yönetim amacıyla diğer eşe bıraktığı mallarını geri alacaktır.

    İkinci fıkrada eşlerin paylı mülkiyetinde bulunan bir malın belli koşullar altında taksim edilmeden eşlerden birine verilmesi öngörülmüştür. Buna göre daha üstün bir yarar sahibi olduğunu kanıtlayan ve diğer eşin payını ödeyen eş, taksimi önleyebilecek, paylı mülkün kendisine verilmesini sağlayabilecektir.

    Üçüncü fıkrada, eşlerin karşılıklı borçlarını tasfiye etmek için kendi ara-larında düzenleme yapabilecekleri kabul edilmiştir.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 189- Yürürlükteki kanunda bu maddeyi karşı-layan bir hüküm yoktur.

    Madde, edinilmiş mallara katılma rejiminin sona erme-sinde malların nasıl tasfiye edileceğini düzenlemektedir.

    Edinilmiş mallara katılma rejiminde her eş ilke olarak kendi malını muhafaza eder. Eğer malı diğer eşte bulunuyorsa birinci fıkraya göre onu geri istemek hakkına sahiptir.

    Paylı mülkiyette bulunan bir mal, mülkiyete ilişkin kurallara göre, paydaşların, anlaşamamaları hâlinde, mahkemece aynen paylaştırılır ve bunun mümkün olmaması hâlinde ise açık artırma ile satılarak bedeli paylaştırılır.

    Maddenin ikinci fıkrasında paydaşların eşler olduğu gözö-nüne alınarak üçüncü bir imkân öngörülmüş ve o malın kendisine tahsisinde ağır basan menfaati bulunması şartıyla, talep eden eşe, malın tahsis edilebileceği kabul edilmiştir. Böylece ekonomik değerlerin bölünmeden muhafazası sağlanmış olmaktadır. Ancak malı bölünmeden alan eş mahkemece belirlenecek bedeli ödemek zorundadır.

    Son fıkrada ise, mal rejimi son erdiğinde, eşlerin birbirlerine karşı olan borçlarının tasfiye edileceği öngörülmüştür.’:

    «III. Malların geri alınması ve borçların tasfiyesi

    2)Genellikle

    Madde 189- Her eş, diğer eşte bulunan mallarını geri alır.

    Paylı mülkiyete tâbi mallarda, tasfiye sırasında kanunda öngörülen diğer imkânlardan başka, eşlerden bir ağır basan yararını ispat etmek ve mahkemece belirlenecek karşılığını depo etmek şartıyla o malın bölünmeden kendisine verilmesini isteyebilir.

    Eşlerin karşılıklı borçları tasfiye edilir.»